Una vintena d’associacions veïnals i entitats socials han emès un comunicat que critica l’operació policial de dilluns als Jardins de Sant Pau del Camp, al Raval. El dispositiu va acabar amb nou detinguts (per no tenir papers) i va suposar el desallotjament de l’espai, on pernoctaven diverses persones sense sostre ─entre les quals alguns menors i joves migrants sols─ i el tancament del parc. Denuncien l’operació perquè, “lluny de resoldre l’exclusió social dels joves, ens mostra un nou capítol de criminalització i repressió policials cap a ells”.
Segons Santi González, d’Acció Riera Baixa, “la solució no ha de ser mai policial ni repressiva. Nosaltres creiem que s’ha de tractar des de l’àmbit social”. En els últims mesos, grups de veïns havien creat vincles amb tots ells, sobretot amb els menors i joves que hi dormien. Durant el ramadà, per exemple, els havien acompanyat. Critiquen que tot plegat no ha resolt la situació d’exclusió social dels afectats, que continuen al carrer, deambulant pels entorns del parc. “Ha servit per fer una neteja, entre cometes, del carrer i el problema s’ha dispersat”, explica Laura Gijón, d’Acció Raval.
Resposta social i no només policial
Les entitats també critiquen la llei d’estrangeria —que impossibilita la integració laborals d’aquests joves— i “la ineficàcia i el fracàs de les polítiques” de la Generalitat amb aquest col·lectiu. Per tot això, sol·liciten tant a l’Ajuntament com a la Generalitat que incrementin el nombre d’espais perquè els menors i els joves no hagin de viure al carrer i una resposta integral “al fenomen d’emergència social que viuen aquests joves” i que atengui “les seves necessitats d’habitatge, de salut, de formació i socioculturals”. Insisteixen que “no acceptem que només s’utilitzi la força policial”.
Arrels Fundació ja va criticar dilluns el desallotjament dels Jardins de Sant Pau del Camp i la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona ha donat suport al comunicat.
https://twitter.com/FAVBcn/status/1159533576557400065