Arrels Fundació, que atén persones sense sostre, critica l’actuació policial de dilluns als Jardins de Sant Pau del Camp, a Ciutat Vella. Durant l’operació, que es va fer per identificar persones relacionades presumptament amb el tràfic d’estupefaents, va suposar també el desallotjament de l’espai, on vivien diverses persones sense llar. Arrels Fundació assegura que la mesura policial no soluciona el problema i vulnera els drets de les persones sense sostre.

En un comunicat, l’entitat explica que als jardins hi vivien “persones amb problemàtiques molt complexes” i amb diverses situacions: famílies, joves que fa poc que han fet els 18 anys, menors d’edat i dones, entre d’altres. Algunes dormien en tendes de campanya i d’altres, directament al terra. L’entitat considera que “una operació policial sobre drogues no té per què acabar desallotjant persones sense llar que fa temps que viuen en el mateix espai públic”. Afegeix que desplaçar aquestes persones “només trasllada la problemàtica, però no la resol”.

“Intensificar l’acció social i no la policial”

Arrels Fundació denuncia, a més, que el fet no és una situació puntual, sinó que ha passat altres vegades. N’ha posat com a exemple una actuació que la Guàrdia Urbana va dur a terme l’any passat al passeig de Picasso, que “va obligar a marxar les persones sense llar que hi dormien al·legant problemes de veïnatge”.

En el comunicat, Arrels recorda que viure al carrer implica una vulneració de drets constant i que afegir-hi un “desallotjament provoca més inestabilitat a la persona i és una expressió de la desigualtat i violència estructural”. A Barcelona, unes 1.200 persones viuen al carrer i Arrels reclama “intensificar l’acció social i no la policial”. També demana que els cossos de seguretat tinguin formació específica sobre la realitat de les persones sense llar.