L’Ajuntament ha restringit l’accés a una part dels Jardins de Sant Pau del Camp, a Ciutat Vella. En concret, ha tancat una zona on s’han de fer obres i que s’havia convertit en un punt amb problemes greus d’ordre públic. L’actuació arriba després d’una operació policial aquest dilluns, que es va tancar amb nou persones detingudes (per no tenir papers), una persona investigada per un delicte contra la salut pública i 29 identificacions.

L’operació va ser conjunta entre efectius policials (Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional), els Serveis Socials i l’Ajuntament. Segons fonts municipals, es va procedir a identificar  persones relacionades presumptament amb el tràfic d’estupefaents. Els Serveis Socials també es van activar amb equips que, en les darreres setmanes, estan treballant a la zona per detectar situacions de vulnerabilitat i oferir alternatives.

Els Jardins de Sant Pau, espai degradat

Segons els Mossos d’Esquadra, els Jardins de Sant Pau del Camp s’havien convertit en un assentament de persones que hi pernoctaven, amb consum d’alcohol i drogues, i també baralles. Fonts policials apunten que també era un amagatall on es refugiaven els lladres després de cometre delictes. A més, afegeixen que l’espai estava brut i que feia dies que els equips de neteja no hi podien entrar perquè rebien amenaces. Ara, la policia catalana farà un seguiment perquè la zona no torni a ser ocupada.

Des de la Fundació Arrels han criticat que l’operatiu policial hagi suposat també el desallotjament de les persones sense sostre. Considera que desplaçant-les es vulneren encara més els seus drets. Per això demanen que es busquin solucions a llarg termini per evitar que a Barcelona hi hagi persones dormint al carrer.

Obres per millorar l’espai públic

Ara, el parc està obert al públic en el seu horari habitual, amb excepció de la zona tancada on s’han de fer obres. Segons l’Ajuntament, els treballs han de servir, precisament, per “diversificar i millorar l’ús de l’espai públic” i “intentar recuperar un espai que actualment pateix una devaluació bastant generalitzada”. En concret, està previst fer un espai esportiu i de joc, ampliar l’àrea d’esbarjo per a gossos, crear un nou accés i posar una aixeta rentamans als horts urbans.