Les Cases d’Oficis combinen la formació amb la pràctica professional remunerada en professions vinculades als sectors emergents com per exemple el sector digital, el mediambiental o el de l’espectacle. L’objectiu és el d’inserir els joves de fins a 25 anys en el món laboral. És el cas de l’Andrea. Fa un any i escaig, amb 17 anys, no tenia clar quin havia de ser el seu futur professional. “Mai no hauria imaginat que faria jardineria, però vaig assistir a una reunió informativa del SOC i vaig voler donar-li una oportunitat. Després del curs em vaig especialitzar en floristeria, i ara estic treballant”, explica.

Les ofertes formatives estan adreçades principalment a nois i noies d’entre 16 i 24 anys, en situació d’atur i de barris on hi ha més desigualtats socials. El tinent d’alcalde d’Economia i Treball, Jaume Collboni, ha fet un balanç satisfactori del programa: “Més d’un 70 % dels joves i les joves que participen en aquell programa o troben una feina o reprenen els seus estudis, que estan vinculats a allò que han estat fent. El balanç, per tant, és positiu”, indica Collboni.

Tres tipus de Cases d’Oficis

Les Cases d’Oficis es divideixen en tres: la Casa d’Oficis de l’Espectacle en Viu, en què els participants estudien per ser tècnic de so, de vídeo o de llum i treballen en la preparació d’actes musicals de la ciutat; la de Barris Sostenibles, que ofereix formació en especialitats com agent forestal, ecojardineria, informador ambiental o auxiliar en floristeria; i la de Barris Digitals, en què els joves treballen amb eines tecnològiques relacionades amb l’animació 2D i 3D, disseny gràfic, impressió 3D i tècniques modernes d’UX.

Aquestes Cases d’Oficis són programes desenvolupats dins el marc del projecte Treballs als barris i estan cofinançades pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). D’ençà que s’ofereix aquest servei, hi han participat prop d’un miler de joves.