El sindicat de manters denuncia la “injustícia i violència que s’exerceix contra els manters”. En una roda de premsa aquest divendres, han criticat la detenció d’un venedor a la manta a la Rambla aquest dijous. Han assegurat que va ser “una detenció salvatge. És inadmissible que sis policies armats actuïn així. Als negres ens tracten com a animals“. Han carregat sobretot contra “el canvi d’actitud” del govern municipal envers el “top manta” amb Albert Batlle al capdavant de l’Àrea de Seguretat.

D’altra banda, han aprofitat per explicar un seguit d‘iniciatives “que permetrien treure del carrer molts dels nostres companys manters”. Afirmen que en el col·lectiu hi ha molts professionals “com agricultors, fusters, cuiners, etc.” que al seu país tenien un ofici, però que a Europa no el poden exercir per manca de documentació. Per això, proposen alguns projectes que permetrien canalitzar aquest coneixement. Per exemple, han pensat en un projecte d’agricultura ecològica, un altre d‘impressió amb serigrafia o una promotora cultural d’esdeveniments africans.

Espais legals de venda

També insisteixen en la demanda d’espais legals de venda per fer-hi mercats de cap de setmana i “on es pagarien taxes per les hores d’ús de l’espai”. També reclamen un temps de tolerància per poder canviar els productes que venen ara per d’altres de producció pròpia.

El sindicat de manters també ha criticat durament el “canvi d’actitud del govern municipal” contra el “top manta” “amb Albert Batlle [tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat] com a gran repressor”: “Van contra la pobresa. Batlle no vol els pobres, vol amagar-los, que els turistes no els vegin. Sembla que la venda ambulant sigui el principal problema de la ciutat”, han dit durant la roda de premsa.

Política municipal envers el “top manta”

La reacció dels manters arriba després d’un inici d’estiu amb una pressió important contra la venda a la manta. El 29 de juliol es va posar en marxa un dispositiu especial contra el “top manta” al Port Olímpic. D’altra banda, l’Ajuntament va mantenir una reunió amb els manters en què es va acordar convocar, per a la propera setmana, una taula per tractar “de forma integral les polítiques d’ocupació i d’emergència social per abordar les problemàtiques de les persones que exerceixen la venda ambulant no autoritzada a la ciutat”.

De fet, l’alcalde accidental, Jaume Collboni, ha dit aquest divendres que el lloc per parlar de propostes concretes és, precisament, aquesta taula i ha defugit valorar les propostes que han explicat els manters.