(ACN) La plataforma Salvem les Drassanes ha acusat el govern d’Ada Colau de patir “una deriva de favoritisme i inclinació” davant dels interessos de la cadena hotelera Praktik i del seu propietari, José Maria Lowenstein, així com de posar-se “al costat de l’interès privat, contra el veïnat i contra l’interès públic”. L’entitat reacciona així després que el consistori hagi concedit una llicència d’obres a aquesta firma per construir una residència d’estudiants a la zona. Això, “malgrat estar pendent d’un contenciós administratiu, i amb el precedent més recent que tots el tràmits duts a terme durant vint anys es van fer sense planejament oficialment vigent”.
L’agrupació llista el seguit d’irregularitats que al seu parer s’han comès en aquesta zona des de la “primera maniobra de requalificació del sòl” sota el mandat del PSC entre el 1999 i el 2004 per “beneficiar en primera instància els interessos especulatius de les societats immobiliàries de la UGT”.
A partir d’aquí recorda les “successives compres especulatives” o el Pla d’usos de l’alcalde Xavier Trias, “declarat nul però que va apujar més encara el preu del solar”. L’última “jugada” afirma la plataforma, l’ha fet, al seu parer, el govern de Colau, amb la concessió de la llicència d’obres a Praktik. “Cap força política ha defensat en aquest cas no ja el bé comú, sinó directament la legalitat més bàsica”, lamenta l’entitat.
També opina que el “nyap jurídic amagat en tot el procés de tramitació” hauria “obligat” un govern “amb una mínima dignitat i respecte pel veïnat” a paralitzar qualsevol tràmit i obrir un procés d’investigació i depuració de responsabilitats “a fons”. Però en lloc d’això, “el que es va fer quan es va descobrir que durant gairebé 20 anys la gestió municipal respecte aquest terreny estava en fals, va ser tapar una trampa amb una altra trampa”.
En aquest sentit, Salvem les Drassanes assegura que hi ha hagut “un transvasament il·legal de metres quadrats entre edificis” i que s’ha perdut un 25 % d’habitatge de protecció pública “fruit també d’una altra trampa en la redacció del planejament”.
Tot plegat, afirma l’entitat, és “l’última baula d’una cadena d’atemptats contra els interessos de la gent de les Drassanes i del Raval” i “l’última de totes les irregularitats que s’acumulen en aquest cas”.
Finalment, la plataforma alerta que la concessió del permís d’obres és “un acte d’imprudència i irresponsabilitat”, si es té en compte que els solars estan pendents d’un procés judicial, sobre el qual l’entitat té “sòlides possibilitats d’aconseguir una victòria que reverteixi en el bé públic”.
Per tot plegat, Salvem les Drassanes demana la “revocació immediata” de la llicència d’obres per evitar que el veïnat i la ciutat es vegin “sotmesos” a una “política de fets consumats”.