Els delictes denunciats a Barcelona han baixat un 14,6 % de mitjana durant el 2022. El que més ha disminuït són els furts, que representen la meitat dels fets delictius que passen a la ciutat i que han baixat un 26 %. També baixen els robatoris amb força, un 19 %. Ara bé, les violències sexuals creixen un 27 %, sobretot en l’àmbit de la llar. Són les dades que s’han posat sobre la taula durant la Junta Local de Seguretat de Barcelona que s’ha celebrat aquest dijous i que comparen els fets delictius actuals amb els del 2019, un any abans de la pandèmia.

61 detinguts cada dia a Barcelona

El balanç dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana posa de relleu que cada dia de mitjana els cossos policials atenen a Barcelona un total de 1.649 incidents de tot tipus i es fan 61 detencions. També a diari es produeixen 62 actuacions relacionades amb el pla Tremall, dedicat als lladres multireincidents.

Les violències sexuals creixen un 30 %

Al cantó més negatiu de la balança hi ha els delictes de naturalesa sexual que han augmentat prop d’un 27 % respecte al 2019. Així, les denúncies de violència en l’àmbit de la llar són les que més creixen, un 40 %. També mantenen la tendència a l’alça les denúncies per violència de gènere, que creixen un 24 %. D’aquestes últimes pugen especialment els maltractaments i la violència habitual a la llar, un 58 %, i el trencament de condemna, que ho fa un 53 %.

Per prevenir aquestes violències sexuals, l’any passat es van fer 339 dispositius i, des de l’estiu passat es van implantar quatre itineraris segurs a diferents zones d’oci nocturn. Precisament, la Guàrdia Urbana està treballant perquè totes les zones d’oci nocturn de la ciutat en disposin d’un.

Alerta per l’increment de les estafes a internet

Un altre dels increments més significatius dels fets delictius es produeix en l’apartat de les estafes que creixen un 30,7 %, passant de 17.919 a 23.417. Els Mossos alerten que aquest tipus de delicte es produeix sobretot a internet i des del 2019 ha mantingut una tendència a l’alça.