El departament d’Educació començarà a instal·lar aparells d’aire condicionat en algunes escoles el curs 2023-2024, per contrarestar els efectes de les onades de calor. “No ens tanquem a cap solució”, assegura el conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Aquests aparells de climatització es començarien a instal·lar a “les zones del país on les onades de calor són més accentuades “, i en les etapes educatives en què els alumnes en noten més els efectes.

Cambray ha admès que ni les escoles ni els instituts “estan adaptats per a les onades de calor”. Davant d’això, assegura que “previsiblement al març” la conselleria presentarà un pla de confort tèrmic destinat als centres educatius.

Actuacions dels fons europeus per climatitzar centres

Precisament aquesta és la demanda que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet arribar per carta al president Pere Aragonès. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Colau va proposar destinar una part dels fons europeus a aquest pla per climatitzar tots els centres.

“Celebrem que l’Ajuntament, com altres ajuntaments del país, se sumi a formar part de la solució i a donar una resposta conjunta per adaptar els centres”, ha respost Cambray. En aquest sentit, el conseller recorda que aquest 2023 ja es destinen 100 milions d’euros dels fons europeus a qüestions relacionades amb la climatització dels centres, com ara canviar-ne les cobertes. D’aquesta partida, una part es dedica a actuacions a 11 instituts de la ciutat, per millorar-ne l’eficiència energètica i el confort tèrmic.

40 escoles i instituts han superat els 30 graus

La calor a les aules està d’actualitat des que a la primavera diversos centres van superar els 30 graus al mes de maig. Llavors, es van repartir d’urgència ventiladors als centres més afectats per pal·liar les elevades temperatures. A més, el Consorci d’Educació es va marcar l’actuació prioritària a una quinzena de centres, per analitzar si hi havia mancances tècniques en els edificis que fessin elevar les temperatures i aplicar mesures per pal·liar la calor.

Aquest pla es va posar en marxa després que el detectessin 40 escoles i instituts de la ciutat on s’havien superat els 30 graus a finals de l’estiu passat.