La globalització i el canvi climàtic augmenten el risc que apareguin brots epidèmics

, segons els viròlegs experts presents al XV Congrés de Virologia de la Societat Espanyola de Virologia, que té lloc a Barcelona del 9 al 12 de juny. Moltes malalties infeccioses emergents com el Zika, la chikungunya, l’ebola o la febre hemorràgica provenen d’animals i es poden transmetre a les persones de manera directa o per mitjà de mosquits o paparres.

El sud d’Europa, en risc de propagació de virus

El Departament de Virociències d’Erasmus MC de Rotterdam alerta que tot i que al món hi ha mosquits portadors de virus i sovint això no significa un gran problema, en el cas que el mosquit entri en una petita ciutat, això pot desencadenar un brot epidèmic. Marion Koopmans, la cap del departament, ho ha exemplificat amb el cas d’Amèrica amb el Zika o amb el dengue. A més, l’experta ha advertit que el sud d’Europa, “incloent-hi aquesta regió”, d’alguna manera, està en risc.

Per entendre la proliferació del mosquit tigre a casa nostra, els científics recullen dades diàriament, i també hi ha una aplicació de mòbil en què la ciutadania pot alertar si en veuen cap. Els experts fan una crida a les autoritats i també al conjunt de la societat a abordar la qüestió sota el concepte d’una única salut (o el que es coneix com a “one health”) perquè, diuen, les persones, els animals i l’ecosistema estan connectats.

Les vacunes i la inversió en recerca, cabdals per gestionar els virus

El cap de servei de malalties infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, destaca la importància que hi hagi una connexió entre científics i polítics perquè es proporcioni suport i diners a la recerca. Una de les altres mesures per les quals aposten els científics són les vacunes. Tant Clotet com el president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, mantenen que és absurd no vacunar quan hi ha vacunes disponibles. Bosch ho exemplifica amb una malaltia concreta: “En aquest moment a Catalunya hi ha 49 casos de xarampió, una malaltia que és absolutament evitable i que hauria d’estar erradicada, i no ho està perquè hi ha col·lectius que transmeten informació totalment errònia i perillosa”.

Aquest congrés aplega més de 400 viròlegs experts. A més, aquest any, per primera vegada, s’ha organitzat conjuntament amb la Xarxa Global de Virus, coincidint amb la XI Reunió Internacional d’aquesta organització. La trobada ha tingut la presència, a més, del cofundador i científic de Global Virus Network, Robert Gallo i del president d’aquesta entitat, Christian Bréchot. Els científics reivindiquen l’expertesa en la gestió de la propagació de virus.