A la sortida de l'escola, aquesta plaça de Sant Andreu s'omple de nens i nenes amb vambes de rodetes. "Això és una moda d'avui dia tremenda." "A mi m'agraden perquè són molt guais i vas més ràpid, però no m'agrada tant perquè quan camines vas una mica incòmode." Part d'aquesta incomoditat es deu al fet d'haver de caminar de puntetes quan no volen lliscar per la superfície. "Trobo que quan caminen ho fan d'una manera molt ortopèdica." Habitualment les rodes es poden treure de les vambes, ja sigui amb un botó o amb una eina específica. Tot i això, els especialistes recomanen fer-ne un ús controlat i esporàdic. MIRJA MARCO, podòloga "Lo primero que tenemos que tener en cuenta es que es un juguete, no es un calzado. Y eso es muy importante que los padres sean conscientes de ello. Es un momento muy importante porque el niño está en pleno desarrollo, en la osificación." Alguns estudis pediàtrics alerten de l'increment de lesions per l'ús d'aquestes vambes. Des de les botigues especialitzades avisen que cal aprendre a usar-les. CARLES VIAL, gerent de la botiga Inercia "Hi ha escoles que no ho permeten pel risc que pot comportar i això és una cosa molt important. No és complicat però s'ha de tenir una certa pràctica." Indicacions als pares que, de fet, també en podrien portar perquè hi ha fins a la talla 46.

A la plaça de la Biblioteca de Can Fabra és freqüent trobar nens amb vambes de rodes. En la majoria dels casos, els pares els porten aquesta joguina quan surten de l’escola. “No m’agrada que les portin a classe o al pati del col·legi perquè considero que són perilloses per si cauen”, explica la Sandra Ferrés, una de les mares. Els infants en gaudeixen des que els Reis els les van portar, però alguns fins i tot reconeixen que al cap d’una estona els fan mal els peus. Algunes d’aquestes incomoditats es deuen al fet d’haver de caminar de puntetes quan no volen lliscar per la superfície.

Des de l’àmbit mèdic, alguns estudis pediàtrics alerten de l’increment de lesions per l’ús d’aquestes vambes. Habitualment les rodes es poden treure, ja sigui amb un botó o amb una eina específica. Tot i això, els especialistes com la podòloga Mirja Marco recomanen fer-ne un ús controlat i esporàdic. “El primer que els pares han de tenir present és que no és un calçat, és una joguina i, com a tal, s’ha d’utilitzar a estones.” Marco recorda que l’etapa dels sis als 10 anys és important per al desenvolupament dels ossos i destaca la rellevància d’evitar lesions o patologies tendinoses.