ORIOL RUSCA, degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona "Que des del primer moment ja en comissaria quan denuncien, les víctimes siguin conscients que poden tenir un advocat al seu costat que estarà sempre amb elles i que els ajudarà en tot el que necessitin i això és important que es tingui en compte que ha de ser-hi des del primer moment, que no ha de ser posterior."

Les dades s’han fet públiques en la inauguració del primer Congrés sobre Violència Masclista, que organitza el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). L’objectiu és justament estudiar com es pot millorar la protecció jurídica de les víctimes. Segons l’ICAB, la llarga espera per un judici, per exemple, “posa en perill les dones maltractades, ja que un alt percentatge manté algun tipus de relació amb l’agressor i la por de les conseqüències fa que al final acabi retirant la denúncia”.

D’entrada només un 20 % del casos de violència masclista són denunciats. I gairebé la meitat de les denúncies són arxivades. De les que van a judici, només una de cada quatre acaba amb una condemna contra l’agressor; en l’altre 75 % dels casos es resolen amb una absolució.

El degà del col·legi, Oriol Rusca, ha fet una “crida” a les forces de seguretat de l’Estat perquè disposin d’una assistència jurídica gratuïta per a aquests casos, tal com preveu la llei, “des del primer moment” en què s’interposa la denúncia, “ja en comissaria” perquè “les víctimes siguin conscients que poden tenir un advocat al seu costat que estarà sempre amb elles”. Durant el 2015, només el 0,67 % de les dones assistides pel torn d’ofici de l’ICAB havien presentat la denúncia davant de la policia acompanyades per un advocat.

En la inauguració del congrés també hi ha participat el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha explicat que l’any passat les oficines d’atenció a la víctima dels jutjats van assistir 6.341 dones víctimes de violència masclista, una xifra que ha considerat només la “punta de l’iceberg”.