El cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, Joan Carles Molinero, ha reconegut que aquesta tendència a l’alça els preocupa, però ha remarcat que cal tenir en compte l’alta densitat d’habitatges de la ciutat, amb més de 655.000 domicilis.

També ha explicat que, tot i l’augment important, la situació no es pot comparar amb la dels anys 2008 i 2009, quan bandes de delinqüents molt ben organitzats provinents de països de l’est d’Europa van fer molt mal arreu de l’estat. Ara -assegura Molinero- en alguns casos els autors d’aquests robatoris són membres de grups organitzats, la majoria, però, són lladres ocasionals.

Per això remarca que són molt important les mesures en l’àmbit de la prevenció. En canvi, durant l’últim any, s’han reduit un 22 % els robatoris amb força en establiments comercials i un 11 % a l’interior de vehicle. També han baixat els robatoris violents al carrer, un 21 %. Però els furts han augmentat un 2,9 %. Aquests petits robatoris es produeixen principalment a espais amb una concentració elevada de persones, com zones turístiques i transports públics, bàsicament el metro. Pel director general dels Mossos, Albert Batlle, dades com aquestes són preocupants, però sempre en un entorn global d’un nivell alt de seguretat.

Aquest increment tan destacat dels robatoris a les llars contribueix al fet que el nombre total d’actes delictius pràcticament no ha variat el 2015. El descens ha estat del 0,05 %, amb un total d’uns 175.000. Això sí, en els últims quatre anys la reducció dels delictes a Barcelona ha estat del 6,7 %.