La medicina homeopàtica torna a estar en el punt de mira. La UB ha decidit deixar d'impartir el màster en homeopatia que oferia des de fa 12 anys, dirigit per l'acadèmia Mèdico Homeopàtica de Barcelona. Aquest curs, que té 20 alumnes, serà l'últim. "Un dels motius que han dut a la UB a suspendre el màster són les pressions per part d'agents de la comunitat científica i mèdica com la mateixa facultat de medicina de la universitat que n'havia recomanat la seva eliminació." GASPAR ROSSELLÓ, vicerector política acadèmica UB: "Si hi ha un òrgan sanitari que ens diu que hi ha una no-acreditació de forma cautelar d'aquesta formació doncs, simplement, el que fem és deixar d'oferir aquest títol." La notícia ha posat en peu de guerra els impulsors del màster. Consideren àmpliament provat que l'homeopatia funciona. GONZALO FERNÁNDEZ, director del màster en homeopatia "Més de 15 milions de persones a l'estat espanyol es tracten amb medicaments homeopàtics. 400 milions de persones a tot el món, 300.000 metges prescrivim homeopatia, l'OMS recomana als estats que incorporin la medicina tradicional, com la homeopatia, en els seus sistemes de salut." Barcelona té una plaça dedicada a l'inventor de l'homeopatia, l'alemany Samuel Hahnemann. El biòleg i autor del llibre 'L'homeopatia sense embuts', Jesús Purroy, ens cita aquí per donar-nos el seu punt de vista sobre aquesta pràctica. JESÚS PURROY, biòleg: "L'homeopatia només funciona en tant que funciona l'efecte placebo que existeix i és una realitat i és reconegut però que el producte homeopàtic no fa res més que estimular l'efecte placebo i això és el que s'ha vist als assajos quan s'ha intentat demostrar si funciona o no." Considera que, per aquest motiu, i ja que és una pràctica que, diu, no ha estat científicament provada, no s'hauria d'ensenyar a la universitat.
La Universitat de Barcelona (UB) ha decidit suprimir el seu màster en homeopatia a partir del mes d’octubre per les crítiques rebudes i per les recomanacions de facultats com la de Medicina.
Gaspar Rosselló, vicerector de Política de la UB, ha explicat que la vintena dels estudiants actuals rebran, com s’ha fet en les edicions passades, el títol, encara que no sigui oficial. El màster d’homeopatia va començar a oferir-se fa 12 anys i la decisió de retirar-lo, segons Rosselló, l’han pres perquè “la universitat vol ser conseqüent en tots els títols que ofereix i ha seguit els paràmetres que dictamina el Consell Tècnic de Medicina“.
Aquests estudis s’imparteixen a l’Institut de Formació Contínua (IL3) i havien rebut una campanya en contra per part de la comunitat mèdica i científica, que en retreuen falta de rigor i metodologia. Fins i tot, un estudiant de química va engegar una campanya per demanar la retirada del màster a la plataforma Change.org i va aconseguir més de 1.000 signatures.
Els impulsors del màster, l’Acadèmia Mèdico Homeopàtica de Barcelona, ha acusat la UB d’actuar com “la inquisició”. El seu director, Gonzalo Fernández, assegura que tenen arguments més que suficients que demostren que l’homeopatia funciona: “L’OMS recomana als estats que incorporin la medicina tradicional, com l’homeopatia, en els seus sistemes de salut”, explica Fernández. I afegeix que “més de 15 milions de persones a l’estat espanyol i 400 milions de persones a tot el món es tracten amb medicaments homeopàtics”.