El 2024 es començarà a construir el nou edifici d’atenció ambulatòria Vall d’Hebron, que s’ubicarà a l’altra banda de la ronda de Dalt, coneguda col·loquialment com la Llosa. Aquest equipament vol convertir-se en un referent per millorar i modernitzar l’atenció dels pacients. Quan estigui enllestit, el 2026, tindrà 10 plantes i una superfície total de més de 46.000 metres quadrats on es podran atendre prop d’un milió de pacients cada any.

Aquest dimecres s’ha presentat el projecte que permetrà agrupar tots els serveis ambulatoris, excepte els de pediatria, en un nou espai on també hi haurà 250 consultes, gabinets, hospitals de dia i unitats de suport i rehabilitació. Traslladar l’activitat ambulatòria a aquest nou centre, permetrà que l’hospital concentri recursos per tractar els pacients hospitalitzats i l’activitat quirúrgica.

edifici Vall Hebron consultes ambulatòries

Consultes mèdiques de 8 del matí a 8 de la tarda

Unes noves instal·lacions canviaran també el model d’atenció als pacients per fer-lo més accessible i amb capacitat de resolució, ja que els equips sanitaris seran pluridisciplinaris. També s’ampliaran els horaris de les consultes, que funcionaran de 8 del matí a 8 del vespre. En paraules de la doctora María José Abadías, subdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron es tracta de “canviar la manera de visitar i orientar l’atenció als pacients”.

edifici Vall Hebron consultes ambulatòries

Espais diàfans i interconnectats per millorar l’atenció al pacient

Aquest nou equipament ha estat dissenyat pels arquitectes Diego Nakasamatsu i Lluís Moran i vol optimitzar el flux de pacients i professionals. Les consultes externes, els gabinets d’exploració i els hospitals de dia seran espais amples, amb llum i ventilació natural i vistes al mar i a Barcelona. Hi haurà també uns grans patis que facilitaran la llum natural. En paraules de Nakamatsu, serà una nau diàfana, sense pilars, flexible i adaptable, que encara podrà créixer i adaptar-se al futur”.

Vall d’Hebron viu un procés intern de transformació per modernitzar i ampliar les instal·lacions en què el nou edifici d’atenció ambulatòria “és una peça essencial que permetrà concentrarà els recursos assistencials”, segons ha explicat Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que gairebé ha suplicat al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que garanteixi les partides pressupostàries per transformar l’hospital perquè “ara és el moment de Vall d’Hebron, ho necessitem, ho veiem aquests dies amb les urgències col·lapsades”.

L’Hospital Vall d’Hebron continua així el procés de transformació, tant per dins com per fora, per esdevenir un centre amb unes instal·lacions més modernes i adequar-se a les noves necessitats assistencials. Fins ara, s’hi han fet diverses actuacions per construir un nou heliport i un edifici de recerca, així com un edifici que concentrarà les urgències.