La tensió entre els sindicats i la direcció de Bellvitge s'ha traslladat avui a la mateixa gerència de l'hospital. Els responsables del centre tenien previst donar detalls de la planificació de l'estiu en una roda de premsa però han desistit de fer-ho quan un grup de treballadors, acompanyats de pacients, han intentat accedir a la sala. Aleshores han estat els mateixos treballadors els que han reiterat les seves denúncies. RAMON MONTOYA, president de la Junta de personal de Bellvitge "Tenemos las urgencias colapsadas. Tenemos pacientes en urgencias que no tienen camas. No hay camas. los profesionales estamos sufriendo la presión asistencial brutal." Totalment oposada ha estat la versió de la direcció, un cop ha pogut explicar-la. Asseguren que la xifra de llits que es tancaran durant l'estiu arribarà com a màxim als 150 i que darrere de les mobilitzacions dels sindicats hi ha altres reividicacions. ALFREDO GARCÍA, director gerent de l'Hospital de Bellvitge "Algunos colectivos del hospital han traspasado una línia roja implicando a los pacientes en un conflicto que tienen un carácter exclusivamente laboral, y más concretamente salarial." A l'Hospital Vall d'Hebron, avui també ha estat dia d'explicacions per part dels responsables del centre. Tal com havien denunciat els treballadors, la direcció ha reconegut que les urgències han patit una certa saturació durant les tres primeres setmanes de juny, fins al punt d'atendre 290 pacients al dia. Però desvinculen la situació d'una reducció de llits i recursos. JOSÉ NAVAS, director general de l'Hospital Vall d'Hebron "Ha sido inesperado. Las razones epidemiológicas, ¿es virus, es gripe, es algún problema asmático estacional? No lo sabemos, lo estamos estudiando." Responsables del Departament de Salut també han sortit al pas de les denúncies que els acusen del tancament de llits a l'estiu als principals hospitals catalans. Asseguren que és una mesura habitual i que menys llits no vol dir deixar pacients desatesos. CARLES CONSTANTE, director Planificació i Recerca en Salut "El valor llit no serveix per res, ja sé que és un titular molt bèstia, però ho sento molt. El valor llit no és un indicador sanitari i menys en sistemes com el nostre". Pel departament, l'indicador vàlid és l'activitat hospitalària, que ha crescut -diuen- un cinc per cent als hospitals de l'ICS.

Fa una setmana que els treballadors de l’Hospital de Bellvitge estan mobilitzats per evitar el tancament d’unitats durant l’estiu. Aquest divendres la junta de personal de l’hospital ha demanat que el Parlament de Catalunya faci de mediador per evitar que se’n tanquin més. Els treballadors asseguren que la situació ha arribat a ser insostenible i que el tancament de més llits compromet el funcionament del centre.

Ramón Montoya (SATSE) ha reconegut que cada any es tanquen llits per l’estiu, “però no és el mateix tancar 200 dels 900 llits que teníem fa anys que tancar 200 de les 600 que tenim ara”.  El president de la junta de personal ha lamentat que la direcció del centre no s’hagi presentat a la reunió d’aquest divendres i els acusa de no tenir interès en seure parlar. Asseguren que amb les mobilitzacions s’ha evitat el tancament d’un centenar de llits i que les protestes seguiran: “No volem que es tanquin llits en planta quan en urgències les persones s’amunteguen i hi ha una quinzena esperant un llit en planta”, ha dit Montoya. Aquest divendres unes 300 persones s’han concentrat a les portes de l’hospital per protestar pel tancament de llits i en defensa de la sanitat pública.

“Situació de normalitat”, segons el centre

La direcció de l’Hospital de Bellvitge ha garantit el normal funcionament del centre i ha lamentat els problemes que hagin pogut ocasionar les protestes de part del personal sanitari. El gerent de l’hospital, Alfredo García, manté que la situació del centre és “d’absoluta normalitat” i ha lamentat el conflicte que s’ha produït a l’inici del pla d’estiu, una operació “planificada i comunicada a totes les direccions assistencials des de fa més de dos mesos”.

El gerent ha acusat alguns col·lectius de superar una línia vermella “implicant els pacients en un conflicte d’origen estrictament laboral i salarial”. Ha negat l’acusació dels treballadors que hi hagi una quinzena de persones esperant un llit en planta i ha garantit l’atenció . Tot i això ha reconegut que durant el mes d’agost es tancaran 150 llits del centre, dels 600 dels quals disposa, i s’ha compromès a reobrir-los per complet quan comenci el mes de setembre.