No han esperat ni 24 hores per entrar al pis nou. Tot just ahir la família d'aquests dos germans, veïns del barri, van rebre les claus de l'habitatge de protecció oficial que els ha tocat per sorteig al carrer de Cristòfol de Moura. La imatge d'aquest pis és ben diferent de la que tenien fa un any, quan els Mossos d'Esquadra en van desallotjar els últims ocupes. JASPREET SINGH, veí "El piso estaba, antes de que nosotros viniéramos, muy mal estado. Bueno, no tenían calefacciones, no tenían campana y eso, se llevaron todo." Aquest és un dels 41 pisos que l'Incàsol ha hagut de reformar després de l'ocupació. Ha calgut refer instal·lacions d'aigua, gas i electricitat, a més de reposar cuines i banys, i rehabilitar espais comuns. El cost total de la reforma, que ha assumit l'Incasòl, ha pujat fins als 700.000 euros. La promoció té un total de 64 habitatges, però de moment només se n'han lliurat 41. La resta es van cedir a Càritas i a la Fundació Privada Mambré per acollir persones amb necessitats d'atenció especials. Us ha explicat des del barri del Besòs, Anna Torras.

La promoció té un total de 64 pisos, però de moment només s’han entregat 41 habitatges protegits de lloguer, o en règim de lloguer amb opció de compra. La majoria s’han adjudicat a través d’un sorteig, que és la fórmula més habitual, mentre que hi ha set pisos més que s’han lliurat a famílies que han perdut darrerament casa seva. La resta, 23, els gestionarà Càritas i la Fundació Privada Mambré, i donaran acollida a les persones amb necessitats especials d’atenció. Els pisos, situats a les escales 244 i 246 del bloc 7B del carrer de Cristóbal de Moura han estat construïts per l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i costen entre 216 i 296 euros al mes.

Uns habitatges amb polèmica

L’any 2011 famílies de diferents orígens van aprofitar que els habitatges estaven buits i sense adjudicar, i els van ocupar. A partir de llavors van succeir-se les queixes dels veïns de la zona, que van denunciar-hi problemes de seguretat i salubritat. Algunes de les persones que van ocupar l’edifici es dedicaven a recollir ferralla. Els ocupants van arribar a  desmuntar canonades, cables i plaques solars de l’immoble per tal d’aconseguir coure per vendre, fins al punt que en algunes de les finques els ascensors van deixar de funcionar.

Una rehabilitació total

El maig de 2013 els pisos es van acabar de desallotjar i van començar les tasques de rehabilitació de la finca, que havia quedat molt malmesa. S’han fet reparacions a l’aparcament, al sistema d’energia solar i en els elements comuns de les escales. A l’interior dels habitatges s’han reposat les cuines i els banys, s’ha refet el sistema de climatització i totes les instal·lacions elèctriques, d’aigua i gas. Els mobles interiors i exteriors també s’han reparat i finalment s’ha hagut de repintar els interiors dels pisos. La reforma ha suposat una inversió, sense IVA, de 671.866 euros.