El segon comandant de la corbeta Infanta Elena ha explicat als assistents com és la vida a l'interior del vaixell durant la visitada guiada. Els visitants n'han recorregut diferents compartiments i han pogut conèixer la manera de treballar dels patrullers. EDUARD ESCARTÍN "Jo he vingut moltes vegades a veure vaixells americans, el Juan Carlos I i d'altres. Ara tinc aquesta ocasió i m'agrada molt." ÁLVARO GONZÁLEZ "Bé, ha estat bastant bé, és molt xulo el vaixell". JOSÉ DÍAZ "Me ha gustado muchísimo, o sea me ha gustado muchísimo. Ya conocia algun barco de la marina de guerra, pero siempre encuentras algo nuevo". La corbeta Infanta Elena és una vaixell militar que l'any 2004 es va reconvertir en un patruller d'altura. Des d'aleshores es dedica a la vigilància marítima. Oficialment les funcions del vaixell són protegir el medi ambient i controlar la pesca. Però també es dediquen a lluitar contra la immigració il·legal, el tràfic de drogues i controlar el trànsit marítim. DAVID GUTIÉRREZ, alferes "La Armada no puede quedarse atrás, tiene que enseñar y mostrar a los ciudadanos espeñoles que que material y que buques tenemos en nuestro país". Actualment, la Infanta Elena està fent una patrulla de vigilància marítima en aigües del Mediterrani i ha fet una escala al port de Barcelona. Ha arribat aquest matí i demà a la tarda marxarà cap a Cartagena, on va ser construït l'any 1980.

La corbeta ha atracat al nord del moll Barcelona, a tocar del World Trade Center. Les visites han començat a les 16.30 h i se n’han fet durant tres hores, en grups d’entre 10 i 15 persones. La majoria eren famílies amb nens. El moment de més aglomeració de visitants s’ha produït quan un vaixell turístic que ha passat al costat de la corbeta ha atracat al port i els viatgers han volgut acostar-s’hi a veure-la per dins. Alguns comentaven estranyats que no s’hagués fet més difusió de la jornada de portes obertes d’aquesta tarda, que al final han pogut aprofitar més d’un centenar de persones.

La visita consisteix en un recorregut per diferents compartiments del vaixell, on s’expliquen les missions i la manera de treballar dels patrullers. La tripulació de la corbeta Infanta Elena està formada per 90 mariners. El sergent primer, Ramon Pugal, amb 18 anys de carrera militar a l’Armada, s’ha encarregat d’algunes de les visites. L’objectiu, segons explica, és “que la societat conegui l’armada espanyola”.

A la sortida, els visitants han sortit satisfets de la visita a la corbeta i comenten que el que més els ha agradat és conèixer-ne les missions i veure el material que fan servir per als rescats.

La corbeta Infanta Elena va ser construïda per l’Empresa Nacional Bazán (actual Navantia) i lliurada a l’armada l’any 1980. Llavors formava part de la XXI Esquadrilla d’Escortes, amb base a Cartagena. El 2004 es va reconvertir en patruller d’altura i des de llavors realitza tasques de vigilància marítima per la Mediterrània, des de control del trànsit de vaixells fins a lluita contra la immigració il·legal o el tràfic d’estupefaents, a més de controlar la pesca i protegir el medi ambient.

Actualment ja no es fabrica aquest vaixell, de la classe Descoberta, que duu tres bots de salvament a bord i pot navegar a una velocitat de fins a 24 nusos; els models que el van substituint són més moderns i duen també helicòpters.

A bord de l’Infanta Elena hi ha un parell de míssils amb un abast de 150 quilòmetres. La corbeta té capacitat per a sis més. Només serveixen per atacar altres vaixells i, segons s’ha explicat a la visita, fins ara no s’han hagut de fer servir mai.

Ricard Gomà: “Prou exhibicionisme militar a Barcelona”

Sobre la presència d’aquest vaixell al port de Barcelona, el president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha dit que rebutja frontalment el que titlla d’exhibicionisme militar i afegeix que plou sobre mullat. Ha recordat, per exemple, les maniobres d’entrenament de l’exèrcit a Collserola i la passejada de tancs per la Diagonal d’aquest juny passat. “La nostra ciutat s’ha distingit internacionalment per la defensa dels valors de pau i l’antibel·licisme, i aquestes exhibicions de propaganda militar no hi tenen cabuda”, ha assegurat.

Per la seva part, la portaveu del Grup Municipal del PSC, Assumpta Escarp, ha comentat que al seu partit tampoc no li agraden aquestes exhibicions militars. No obstant això, creu que no n’hi ha per tant ja que “Barcelona sempre ha rebut vaixells militars i civils”. A més, Escarp considera que no està tan malamanent si vénen per fer jornades de portes obertes i ensenyar l’equipament al públic.