Tenir la bossa al davant i agafada o posar-se la motxilla a la vista són algunes de les precaucions que prenen els viatgers, però així i tot no sempre n'hi ha prou. Per això, des de fa un any i mig s'aplica una mesura pionera: es dicten ordres d'allunyament i es prohibeix als carteristes multireincidents que accedeixin al metro. Segons els Mossos d'Esquadra, aquesta mesura està sent molt útil per frenar el fenomen. PERE GUILLÉN, cap de l'Àrea d'Investigació Criminal "Aquestes persones que són multireincidents, els cossos policials moltes vegades les identifiquem, i si no han comès cap fet delictiu no es pot actuar contra aquestes persones. En canvi, quan tenim aquestes ordres immediatament que són identificades al metro, són detingudes." Un cop detingudes se'ls imposa una nova multa per haver trencat una ordre judicial. Segons dades de la policia, fins ara hi ha 18 carteristes als quals no es permet entrar al suburbà i només una persona s'ha saltat la prohibició. Es tracta d'una jove que acumulava 45 denúncies per delictes contra el patrimoni. "En groc tenim marcats els dies en què aquesta persona ha estat denunciada, detinguda o identificada al metro de Barcelona." Per tal que se la consideri multireincident, els Mossos acompanyen l'expedient amb una llista exhaustiva de tots els fets que se li imputen. Segons els Mossos d'Esquadra, el fet que s'hagi intensificat la pressió policial contra els multireincidents i que es prevegin penes més altes i mesures addicionals com odres d'allunyament ha fet que molts d'aquests carteristes abandonin la ciutat. PERE GUILLÉN, cap de l'Àrea d'Investigació Criminal "El delinqüent multireincident busca la facilitat, no és una persona que comet delictes violents. Llavors, això provoca moltes vegades un desplaçament d'aquesta delinqüència cap a altres llocs." De fet, els responsables de la policia asseguren que els 18 carteristes multireincidents que tenien prohibit accedir al transport públic ja no es troben a la ciutat.

Les ordres d’allunyament es van començar a aplicar el gener de l’any passat. Segons la Fiscalia de Barcelona, es tracta d’una mesura que va ser pionera i que ara també s’ha estès en altres ciutats de l’Estat. En un any i mig, s’han dictat 18 ordres d’allunyament del metro, una prohibició que fins ara només s’ha saltat una persona: una dona que acumulava 45 denúncies per delictes contra el patrimoni. Trencar una ordre d’aquest tipus comporta per als presumptes lladres una altra detenció i, per tant, una altra pena, que en aquest cas sol ser una multa.

Tot plegat, s’aplica només en els casos de multireincidents, és a dir, quan es demostra que els suposats lladres viuen exclusivament dels ingressos que obtenen cometent furts al transport públic. En aquestes ocasions, a més de decretar ordres d’allunyament, també s’endureixen les penes que se’ls apliquen, que van des de sancions econòmiques fins a presó. Per tal que se’ls consideri multireincidents, els Mossos acompanyen l’expedient amb un calendari dels dies en què se l’ha denunciat, detingut o identificat al metro i també amb un llistat exhaustiu de tots els fets que se li imputen.

Les mesures judicials se sumen a la pressió policial i a dispositius com l’anomenada investigació TOP, un llistat que inclou els furtadors més actius de la ciutat i els els atracadors violents amb més reincidència. Segons les darreres dades presentades pels Mossos d’Esquadra, aquest operatiu ha fet que la majoria de carteristes multireincidents que operaven a la ciutat abandonin Barcelona.