Un centenar de veïns s'han manifestat en contra de la construcció de 34 habitatges al Parc de l'Oreneta. El projecte sorgeix d'una permuta de terrenys entre l'Ajuntament i la constructora Núñez i Navarro. La promotora cediria a l'Ajuntament la propietat de la Torre Garcini, al Guinardó, i Can Ripoll, a Sant Gervasi - Galvany. A canvi, Núnez i Navarro obtindria la propietat d'aquest terreny de 6.000 metres quadrats i un augment en l'edificabilitat de l'espai, que pot passar de ser de cinc habitatges a 34. Els veïns, però, sempre han considerat que aquest espai és part del Parc de l'Oreneta i no estan disposats a perdre'l. CARME PÉREZ, plataforma Defensem el Parc de l'Oreneta "Ho hem pensat perquè així ens ho han fet veure. Penseu que si entreu pel parc és una entrada natural al parc, hi ha uns plànols que així ho estableixen. / No ens ho havíem ni qüestionat, o sigui, ha sigut una sorpresa per a nosaltres descobrir que hi havia aquest queixalet o aquest tros que bé, és un queixalet de 6000 metres quadrats que, en els plànols urbanístics, eren edificables." MANEL PAU, plataforma Defensem el Parc de l'Oreneta "Evidentment, estem a favor que el que han demanat els veïns del Guinardó i els veïns de Galvany realment es porti a terme i que tinguin equipaments, només faltaria. O sigui, que no és un enfrontament entre veïns, el que nosaltres pensem és que això no ha de ser a qualsevol preu, no ha de ser perjudicant una zona que ja tenim. És a dir, fent malbé un parc que ja tenim." Els veïns defensen el valor natural de l'espai, una zona boscosa amb 250 arbres. EDUARDO SÁEZ, plataforma Defensem el Parc de l'Oreneta "Hay que mantenerla a toda costa, porque si nos lo cargamos será muy difícil que en el futuro en alguna otra zona de Collserola, de la ladera de Collserola, quiero decir la ladera de Barcelona, vuelva a surgir otra mancha boscosa como ésta. Esto es como una especie de tesoro patrimonial que nos ha quedado." De moment, els veïns han constituït la plataforma Defensem el Parc de l'Oreneta, a través de la qual han aconseguit un miler d'adhesions. Aquesta setmana, a més, presentaran un plec d'al·legacions en contra del projecte.

Els veïns es van trobar a les 19 h a la plaça del Consell de la Vila, des d’on va arrencar la caminada popular reivindicativa d’un quart d’hora fins al Parc de l’Oreneta. Volen fer soroll per frenar el projecte urbanístic, i ahir ho van aconseguir amb la col·laboració dels Tabalers de Sarrià, que també van participar en la marxa.

Mentrestant, la plataforma Defensem el Parc de l’Oreneta continua recollint signatures de suport a les al·legacions que presentaran la setmana vinent a l’Ajuntament. Ja hi han signat un miler de persones, entre les 570 que s’hi han adherit a través del web i les que ho han fet a través dels fulls de signatures repartits pels establiments del barri. La plataforma també compta amb el suport de 25 col·lectius, entre els quals hi ha entitats del barri, ICV, la CUP i la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola. El PSC i ERC també estan en contra del projecte, que fins ara ha tirat endavant gràcies a l’acord de CiU i PP.

El projecte per construir habitatges al carrer de Montevideo, en els límits del Parc de l’Oreneta, parteix d’una permuta de terrenys entre l’Ajuntament i Núñez i Navarro. La promotora cedeix al consistori la masia Can Garcini, al barri del Guinardó, i també la de Can Ripoll, al barri de Galvany. A canvi, Núñez i Navarro es queda amb els terrenys del carrer de Montevideo per fer-hi pisos. En concret, té previst aixecar-hi cinc edificis de tres plantes, amb 30 habitatges en total.

Des de la plataforma veïnal Defensem el Parc de l’Oreneta argumenten que, tot i que estan qualificats de zona urbanitzable en el Pla General Metropolità, aquests terrenys boscosos formen part del Parc de l’Oreneta des de 1978 i, per tant, no se n’haurien d’eliminar els 250 arbres que hi ha. A més, atès el fort desnivell del terreny, per fer els edificis caldrà construir un mur que tindrà un impacte visual inacceptable sobre el parc, segons creuen. Els sembla bé que es recuperin masies per a equipaments als barris del Guinardó i Galvany, però a canvi no volen renunciar a allò que consideren una part important del Parc de l’Oreneta.