Cinc mesos després dels fets la jutgessa del cas Bayard considera fiables els testimonis dels agents que van intervenir en la reducció de l'actor i decreta l'arxiu de la causa. En una resolució a la qual ha tingut accés BTV, la magistrada sosté que els Mossos d'Esquadra no tenien elements per adonar-se que Bayard tenia un brot psicòtic. En concret, diu que ningú no va explicar als agents les actuacions prèvies del senyor Bayard que poguessin fer pensar que tenia una malaltia mental. Hi afegeix, a més, que tampoc no podien deduir-ho del seu aspecte ni de la seva actitud. Són unes afirmacions amb què no està d'acord l'advocat de la família. Considera que els agents haurien d'haver-se adonat que Bayard no estava en plenes facultats i que per això estava molestant els clients de la cafeteria on van passar els fets. L'advocat ha anunciat que recorreran a l'Audiència de Barcelona contra l'arxivament del cas. Manté l'acusació per homicidi imprudent als dos primers agents que van interevenir i demana que s'aprofundeixi en la investigació. FRANCESC BONATTI, advocat de la família "Aquesta informació la tenien perquè el cambrer que va trucar els la va donar. Per què no van trucar en aquell moment a una ambulància del SEM que donés una assistència a una persona que era evident que tenia algun tipus de trastorn o algun tipus d'alteració del comportament." Ben diferent és la valoració que en fa el Departament d'Interior. El conseller Ramon Espadaler ha remarcat que sempre han confiat en la bona praxi dels agents. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Cada cas ha de ser avaluat, avaluat amb rigor per part de la justícia i per part, evidentment, l'opinió pública; però també aquesta avaluació ha d'integrar aquella confiança que crec honestament que podem tenir en el nostre cos de la policia." En el que uns i altres estan d'acord és que els Mossos no van fer un ús excessiu de la violència. Segons l'autòpsia, els cops que tenia Bayard són compatibles amb les tècniques d'immobilització policials.

En la interlocutòria d’arxivament del cas, la jutgessa dóna credibilitat als agents que van participar en la reducció d’Alfons Bayard, el 2 d’abril a la plaça de Molina. Creu, per tant, que els Mossos d’Esquadra no tenien elements per adonar-se que Bayard tenia un brot psicòtic. L’advocat Francesc Bonatti, en canvi, considera que els policies tenien aquesta informació “perquè el cambrer que va trucar-los els la va donar”. Per aquest motiu, la família mantindrà l’acusació per homicidi imprudent als dos primers agents que van intervenir i demana que s’aprofundeixi en la investigació.

Per la seva banda, el Departament d’Interior ha celebrat la decisió. El conseller Ramon Espadaler ha remarcat que sempre han confiat en la bona praxi dels agents. Pel conseller d’Interior, cada cas s’ha d’avaluar amb rigor, “però aquesta avaluació ha d’integrar aquella confiança que crec honestament que podem tenir en el nostre cos de la policia”.

Sobre la causa de la mort, l’autòpsia apunta que els Mossos d’Esquadra no van fer un ús excessiu de la violència en el moment de la reducció, una informació amb la qual està d’acord l’advocat de la família. Segons l’informe, recollit també en la interlocutòria d’arxivament, els cops que tenia Bayard són compatibles amb les tècniques d’immobilització policials.