L’Ajuntament de Barcelona i les persones que han participat en el programa pilot Connectem Barcelona fan un balanç positiu del projecte d’inclusió digital, un any després que es posés en marxa. El consistori va repartir ordinadors portàtils i va donar connectivitat i formació a 348 famílies de la Trinitat Nova que patien de manera més directa la bretxa digital. La immensa majoria eren dones, un 72 %, i algunes d’elles, com Ionelia Manea, han aconseguit reconciliar-se amb la tecnologia. “Abans m’hi barallava molt”, explica a un equip de betevé.

D’entre totes les persones participants en el projecte pilot hi havia més de 30 nacionalitats i la meitat estaven a l’atur. Segons el consistori, si bé la majoria ja tenien connexió a internet a casa abans de començar el projecte, vuit de cada 10 de les persones beneficiàries no tenien ordinador. L’experiència també ha servit a alguns per aconseguir feina nova. La Ionelia ha escalat posicions. “Abans era cambrera de pis, ara soc governanta: organitzo els torns de les treballadores amb l’Excel”, relata.

Un 55 % mai o rarament es formava en línia

Des les conclusions que treu l’Ajuntament després d’aquesta primera experiència, destaca que més de la meitat (un 55 %) de les persones usuàries mai o rarament feien ús de dispositius electrònics i internet per fer formació en línia, cercar cursos o altres activitats educatives. Al final del projecte, aquest percentatge és del 35 %. La Ionelia representa també un d’aquests casos de progrés. Ara estudia una carrera en línia i li agradaria dedicar-se a la comptabilitat.

A més, un 43 % de les persones usuàries mai o rarament feien seguiment i suport de les tasques i deures dels seus fills a través dels dispositius electrònics. Al final del projecte, aquest percentatge és del 24 %.

El pressupost total del projecte ha estat de 420.000 euros, xifra a la qual cal sumar el valor econòmic dels equips i la connectivitat entregats de manera desinteressada per les empreses i entitats col·laboradores, amb un valor aproximat de 350.000 euros.