La pastilla preventiva del VIH, coneguda com a profIlaxi preexposició (PrEP), té una eficàcia de “quasi el 100 %” entre els 800 usuaris del BCN PrEP-Point, que fomenta l’ús d’aquest fàrmac. El centre només ha registrat tres infeccions per VIH entre els consumidors, i cap d’aquests diagnòstics és atribuïble a la pastilla preventiva. Així ho assegura Ferran Pujol, director del BCN PrEP-Point. Dues de les persones afectades van abandonar el tractament, i la tercera ja estava infectada en el moment que va començar el tractament.

“Si no fos per això, les 800 persones serien negatives de VIH un any després. L’efectivitat és elevadíssima, més que la de qualsevol vacuna”.

La PrEP encara no està regulada a l’estat espanyol. De fet, només n’està permesa la distribució en estudis o assajos clínics. De les 800 persones ateses al BCN PrEP-Point, 500 segueixen aquests estudis, i les 300 restants compren la pastilla preventiva del VIH a l’estranger. El centre vol que el Govern espanyol aprovi el fàrmac en els propers mesos. En aquest sentit, es mostren optimistes, després que el Congrés dels Diputats aprovés a instància del PDeCat una proposició no de llei per instar l’executiu a permetre la distribució de la pastilla.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”La nova vacuna preventiva: un pas de gegant contra el VIH” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/la-nova-vacuna-preventiva-pas-de-gegant-contra-el-vih/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Garanties d’accessibilitat del fàrmac

El director del BCN PrEP-Point tem que, un cop s’aprovi el fàrmac, no se’n garanteixi una correcta accessibilitat. Assegura que el seu centre està preparat per distribuir la pastilla, però es pregunta quins altres llocs col·laboraran en aquesta dispensació. “Hem de veure si es distribuirà des de clíniques d’ITS. Els hospitals no els veiem com una mesura adequada. Parlem de persones sanes que prenen el fàrmac per protegir la salut, no perquè estiguin infectades pel VIH”, apunta Ferran Pujol.

BCN PrEP-Point

A Catalunya hi ha altres centres que també controlen usuaris de PrEP, com la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual del CAP Drassanes i de l’Hospital de Bellvitge.

Incidència del VIH a Barcelona

El BCN PrEP-Point és un centre especialitzat en la pastilla preventiva del VIH que forma part del BCN Checkpoint, que treballa en la detecció d’aquesta i altres infeccions de transmissió sexual. S’adreça a gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals. D’acord amb les dades facilitades pel centre, hi ha un mínim de dos casos d’infeccions de VIH al dia a Catalunya, i una desena diària a l’estat espanyol.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Arriba a Barcelona el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/el-primer-centre-europeu-especialitzat-en-la-pastilla-preventiva-del-vih-a-barcelona/|||” css=”.vc_custom_1540210391676{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Des del Barcelona PrEP-Point deixen clar que la pastilla preventiva del VIH no implica més contagi d’altres infeccions de transmissió sexual com la clamídia, la gonorrea o la sífilis. La taxa de prevalença d’ITS és la mateixa entre les persones que es mediquen que entre les que no ho fan.