vaga 6 setembre 2023 educacio

La vaga el 6 de setembre a educació està en marxa. La USTEC-STEs va decidir continuar amb l’aturada prevista, la qual coincideix amb l’inici del curs escolar. Aquesta vaga ha alterat el funcionament normal dels centres educatius, en funció del nombre de docents i altres treballadors educatius que s’hi han acabat sumant. Sobre la taula hi ha diverses reivindicacions, com millorar les condicions salarials i laborals del personal i negociar un canvi del calendari escolar.

A continuació t’oferim una guia amb tot el que has de saber de la vaga del 6 de setembre a l’ensenyament i els motius pels quals s’ha convocat, així com els serveis mínims. També s’ha fet una crida a participar en una manifestació a la plaça d’Urquinaona.

Vaga el 6 de setembre a educació: com serà?

La vaga d’aquest dimecres, 6 de setembre, es fa durant tota la jornada lectiva. L’aturada pot comportar alteracions en el funcionament a les aules, però la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, va assegurar en declaracions a l’ACN que no s’espera una gran mobilització. Això sí, defensa l’aturada com a toc d’alerta si no s’avança en la negociació amb el Departament d’Educació.

La USTEC ha convocat la vaga, però també s’hi han sumat els sindicats CGT i la Intersindical.

Manifestació el 6 de setembre per la vaga

Amb motiu de visibilitzar la vaga i les denúncies del sector, hi ha convocada una manifestació a la plaça d’Urquinaona. Serà a les 12 h del mateix dimecres, 6 de setembre, davant del Palau de la Generalitat.

Els motius de la vaga a l’ensenyament

La USTEC-STEs va anunciar l’aturada el juny passat després que les negociacions amb la nova conselleria fracassessin. Entre altres coses, exigeixen una millora de les condicions laborals i salarials, l’equiparació de sous per al professorat de l’FP, el reconeixement del deute pels estadis deixats de cobrar i un termini de cobrament i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys.

Ara bé, hi ha altres qüestions que han portat els sindicats a tornar a la vaga, com el nou calendari escolar (l’inici del qual es va avançar al 6 de setembre). “No hi estem d’acord”, ha insistit Iolanda Segura.

Serveis mínims per la vaga escolar

Aquest dimarts es van fer públics els serveis mínims decretats pel Departament d’Empresa i Treball de cara a l’aturada escolar. D’acord amb el text de la Generalitat, hi ha d’haver una persona de l’equip directiu per cada centre i un docent per cada tres aules a infantil, primària i secundària. Als centres d’educació especial i les llars d’infants, els serveis mínims són del 50 %.

A banda, en el cas del personal de menjador, esbarjo, cuina, acollida, extraescolars i del servei d’atenció als alumnes amb necessitats especials, també hi ha d’haver almenys la meitat del personal. En el complex educatiu de Tarragona, s’estableix el 50 % del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per torn i el manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància.