Volem fer-ho i ràpid, però necessitem les vacunes“. Així s’ha expressat al programa ‘reset’, de betevé, Ethel Sequeira, metgessa de família i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC). D’aquesta manera s’ha referit a l’endarreriment de la vacunació de les persones més grans de 80 anys contra la covid-19, que està previst que comenci aquesta setmana.

Estem esperant vacunes“, ha afirmat Sequeira, que també ha subratllat que “la priorització (dels pacients) fa molts dies que està feta“. Segons la metgessa, “la setmana passada estàvem preparats per vacunar els més vulnerables, els majors de 80, els més dependents, i ens va arribar una vacuna per a menors de 55“, per la qual cosa van haver de “fer un gir“.

La setmana passada estàvem preparats per vacunar els més vulnerables, els majors de 80, els més dependents, i ens va arribar una vacuna per a menors de 55 i vam haver de fer un gir
Ethel Sequeira, metgessa de família i membre de CAMFiC

La representant de CAMFiC diu que necessiten “tenir coneixement de quins són els recursos que tens i quan els tens” perquè “és molt difícil” organitzar-se quan les vacunes no arriben en l’ordre que s’havia previst. Sequeira també ha explicat que reben una gran quantitat de trucades de gent que els pregunta quan els toca vacunar-se, i no els poden donar una resposta exacta.

En un sentit molt similar s’ha posicionat també Laia Alcober, metgessa de família al CAP Sant Josep. “Quan arribin les vacunes, estem preparats per poder-ho fer“, ha assegurat la també membre del comitè executiu del Programa Territorial de la Gerència Metropolitana Sud d’Insuficiència Cardíaca.

Quan ens diguin ‘aquí hi ha les vacunes’, nosaltres estem preparats per tornar-ho a fer, hem demostrat que tenim molta capacitat d’adaptació i som molt flexibles
Laia Alcober, metgessa de família del CAP Sant Josep

Alcober subratlla que l’atenció primària ha demostrat una “gran capacitat d’adaptació” i que és “molt flexibles“. I creu que amb la campanya de vacunació també hauran de fer ús d’aquestes habilitats perquè “poden canviar situacions“. De totes maneres, la metgessa considera important que els CAP “tinguem la capacitat” de començar a administrar les vacunes quan arribin.

La covid-19 desplaça altres patologies

La covid-19 ha desplaçat la resta de patologies“, ha reconegut la doctora Alcober, com ara en el “seguiment dels pacients crònics“; una realitat que també han posat de manifest des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). La psicooncòloga d’aquesta entitat, Mireia Golobardes, ha explicat al programa ‘reset’ que “s’han mantingut les operacions i els tractaments dels pacients més greus“, però que, en canvi, “s’han ajornat visites i revisions“, la qual cosa “ha fet augmentar el neguit i la preocupació” d’alguns dels malalts.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a