El 66% dels problemes detectats en els controls bàsics d’agudesa visual fets durant el Festival de la Infància han estat l’astigmatisme o dificultat en la visió de lluny i de prop amb 101 casos; seguit de la hipermetropia o dificultat per enfocar la visió propera amb 53 casos, i la miopia o dificultat per enfocar la visió llunyana, amb un total de 45 casos.

Altres patologies típiques de l’ull infantil, com l’ambliopia o ull gandul i l‘estrabisme, han suposat el 13% i l’11% dels diagnòstics, respectivament. A més, també s’han detectat 30 possibles casos d’altres problemes oculars menys freqüents, com la insuficiència de convergència o l’alteració del color. En aquest sentit, 31 dels nens revisats han presentat més d’un problema de vista alhora.

Aquests resultats han cridat l’atenció dels especialistes, que alerten de la importància d’intensificar les revisions oculars en la infància. En una enquesta realitzada a 700 pares i mares durant el festival, el 52% dels nens menors de vuit anys mai no han estat portats a l’oftalmòleg. En molts casos, el motiu pel qual els pares no porten a l’especialista els fills és perquè no detecten cap anomalia que els faci sospitar d’un possible problema visual. No obstant això, els professionals de l’IMO adverteixen que moltes vegades hi ha problemes que passen desapercebuts o no s’associen amb patologies visuals malgrat la relació estreta que hi tenen, com per exemple el mal de cap, el cansament o les dificultats en la lectura.