Com cada dia el José i la Ruth han vingut a buscar la seva filla a l'escola. Tots dos treballen a Mercabarna i la seva jornada comença a les 7 del matí. RUTH OCTAVIO "L'aixeco a les 6 del matí per poder venir aquí. És la única pega. Si no has de tirar dels avis, organitzar a veure qui la pot, si es posa malalta a veure com t'organitzes. I el centre va molt bé per això." Aquesta escola es va inaugurar el 2004 i, tot i que està oberta a qualsevol família, més del 90% dels alumnes són fills de treballadors de Mercabarna i del polígon industrial del voltant, a la Zona Franca. Una de les característiques que té és la flexibilitat horària. MÒNICA HERMOSO, directora acadèmica de l'escola infantil Simphonie "Obre a les 7 del matí i tanca a dos quarts de set de la tarda. Aquests horaris han anat canviant amb les necessitats de les famílies. En el passat hem arribat a obrir a les 6 del matí i hem arribat a tancar a les 8 de la tarda. Tot depèn de les necessitats del grup de famílies que es formen cada curs" Això sí, un infant no pot passar més de 9 hores a l'escola. L'objectiu de centres com aquest és facilitar la conciliació laboral i familiar per a les famílies treballadores. Tot i això, des de sindicats com Comissions Obreres consideren que aquesta no és la solució. Creuen que el mercat laboral s'hauria d'adaptar a les necessitats dels infants i no a l'inrevés. ROSA BOFILL, reponsable de la Secretaria de la Dona deCCOO "Hem de fer una revisió en aquest país d'una vegada per totes i molt seriosament dels horaris laborals. Aquests horaris laborals partits, de 8 hores diàries, amb dues hores per dinar al migdia, t'obliguen a desaparèixer de casa moltíssimes hores." Aposten també per crear una xarxa potent d'Escoles Bressol Públiques que permetin un bon desenvolupament dels infants dins del seu entorn.

Els sindicats consideren que la solució requereix revisar els horaris laborals, eliminar jornades partides i afavorir la reducció de jornada perquè siguin els pares els qui puguin tenir cura dels seus fills durant el màxim d’hores possibles al dia. A més, proposen crear una xarxa potent d’escoles bressol públiques.

L’escola Simphonie, que té sis aules i 50 alumnes, no és exclusiva per als treballadors de Mercabarna, però la gran majoria dels nens són fills de treballadors de les instal·lacions de la Zona Franca. El centre obre a les 7 h i tanca a les 18 h, però cap nen pot estar-s’hi més de nou hores.