"No és no". Missatge clar de rebuig a la violència masclista. Més d'un miler de persones han sortit al carrer per expressar el suport a les dones que encara la pateixen. La manifestació ha començat a la Font de Canaletes i ha enfilat camí cap a la plaça de Sant Jaume. Un dels missatges més repetits tant per les administracions com els organitzadors és la importància de conscienciar les generacions més joves." MONTSERRAT VILÀ, presidenta de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere "Cada vegada que fem tallers als instituts ja estem detectant abusos. Ara diuen que per culpa de les noves tecnologies. Però les tecnologies no en tenen la culpa, sinó la manera com se socialitzen els joves." D'ençà que va començar el 2013, s'han registrat un miler de denúncies menys respecte de l'any anterior i la xifra de víctimes mortals se situa en tres. Una reducció important, ja que l'any passat 12 dones van ser assassinades. La davallada de denúncies, però, té relació directa amb la crisi econòmica. Les dones, amb menys recursos per sortir-se'n soles, esperen més abans de demanar ajuda. LAIA ROSICH, membre de la Xarxa Feminista "A vegades passen per davant qüestions de supervivència. Però és més difícil quedar-te morta a casa. El missatge és buscar ajuda i mirar de sortir-ne. I es pot." La jornada de rebuig a la violència contra les dones ha començat al matí, amb aquest minut de silenci de polítics, sindicats i associacions. Les entitats han aprofitat l'acte per denunciar que Catalunya és una de les comunitats on es donen menys ordres d'allunyament. Només en el 30% dels casos que arriben als jutjats es concedeixen. L'Administració n'és conscient. NEUS MUNTÉ, consellera de Benestar Social i Família "Estem fent un treball de millora de la formació dels jutges i dels tribunals perquè sàpiguen que és una mesura indispensable quan es donen situacions d'amenaça envers les dones que poden acabar en un episodi de violència masclista." Les entitats que defensen els drets de les dones creuen que la legislació s'adapta a la realitat, però que encara queda camí per recórrer pel que fa a la sensibilitat dels jutges.

Els assistents a la marxa han corejat lemes com “Sense la dona no hi ha revolució” i “Matrimoni patriarcal, aliança criminal”. També duien pancartes amb els lemes com “El nostre silenci és complicitat” o “Cap agressió sense resposta”. Segons la portaveu de la Xarxa Feminista, Laia Rosich, la davallada de denúncies pot tenir a veure amb la por de la dona de fer-ho. Davant els maltractaments, però, dóna una idea clara: “El missatge és buscar ajuda i mirar de sortir-ne. I es pot.”

La manifestació, que ha finalitzat a la plaça de Sant Jaume, ha estat convocada per la Xarxa de Dones Feministes contra la Violència. En el manifest contra la violència masclista que s’ha llegit al final de la marxa, els manifestants han posat l’èmfasi en la “força i la por, tant masclista com institucional” i han posat com a exemple altres tipus de violències com la legislació antiavortista, la pressió estètica, la fòbia al col·lectiu LGTB o la intimidació de la dona amb mirades incòmodes. La protesta ha acabat amb un minut de silenci en memòria de les víctimes de la violència masclista.