Prendre mitja rajola de xocolata al dia pot ser beneficiós per a la salut. Però compte, perquè el ventall de productes és ben ampli i només els que tenen el 70 % o més de cacau són els saludables. En altres paraules, només ho és la xocolata negra. RAMON ESTRUCH, consultor en Medicina Interna de l'Hospital Clínic "El cacau és una font important d'un tipus de polifanol que tenen un efecte que milloren la pressió arterial, milloren el metabolisme del sucre i també el perfil lipídic, que fa pujar el colesterol bo. Els polifanols són uns productes que les plantes sintetitzen per protegir-se del sol i de les plagues i quan nosaltres els prenem ens protegim de malalties cròniques com les carsiovascular i el càncer." Per donar resposta a per què la xocolata té aquests efectes positius en la salut s'ha creat el Congrés Internacional de la Xocolata i el Cacau en Medicina. Una trobada que reuneix centenars de professionals i empreses del sector. Enguany es fa a Barcelona i ja n'és la segona edició. MARGARIDA CASTELL, presidenta del congrés "Cada vegada són més els estudis que hi ha sobre el consum del cacau i de la xocolata sobre l'organisme, els seus efectes beneficiosos. I el que estudia sobre el sistema cardiovascular, potser no coneix tant sobre el que fa sobre el sistem nerviós i aquesta és una manera de posar-ho en comú tots junts." Una de les advertències que fan els experts és que la xocolata negra no agrada a tothom i per millorar-ne el gust tendim a incorporar-hi sucres, però com més additius hi posem, menys saludable serà.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat. I el cacau, diuen els experts, pot contribuir a protegir el cor.

Segons Ramon Estruch, consultor en Medicina Interna de l’Hospital Clínic, el cacau és una font important d’un tipus de polifanol “que millora la pressió arterial, millora el metabolisme del sucre i també el perfil lipídic, i fa pujar el colesterol bo”.

Ara bé, els experts subratllen que només les xocolates que tenen el 70 % o més de cacau són saludables. En altres paraules, només ho és la xocolata negra. També recorden que quants més sucres i additius s’hi afegeixi, menys saludable serà.