L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha explicat aquest dimarts, últim dia de l’estiu 2015, el balanç que han fet d’aquest solstici, que han valorat com a càlid i sec “ha estat un dels tres estius més càlids dels darrers 75 anys. Només el van superar el 2003 i, molt lleugerament, el 1994”.

Fa uns dies, el Servei Meteorològic de Catalunya també va apuntar que l’estiu, al conjunt del país, ha estat el segon més càlid des de 1950, amb una anomalia de 2,1 ºC per sobre de la mitjana climàtica. A Barcelona, hem viscut el tercer estiu més calorós des de 1780. Pluviomètricament, l’estiu de 2015 ha estat molt divers, en funció de les comarques. Al litoral central ha estat sec o molt sec.

Dimecres, 23 de setembre, a les 10.21 h comença l’equinocci de tardor. Les previsions per als propers mesos, basant-nos en un dels models meteorològics més utilitzats pels meteoròlegs (el GFS), són les següents: el mes d’octubre es preveu que hi haurà temperatures similars a la mitjana climàtica; tanmateix, entre els mesos de novembre i febrer el fred intens no arribarà. Segons aquest model, doncs, podria ser un hivern sense grans fredorades.

Cal assenyalar que aquest 2015 és un any d’important influència del fenomen climàtic conegut com El Niño. Aquest fenomen causa l’escalfament de les aigües del Pacífic Oriental, especialment al volant de l’Equador, i això influeix de forma cabdal eb la circulació atmosfèrica. Alguns científics del Centre de Predicció de l’Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA) van emetre un comunicat en què alertaven “hi ha una probabilitat del 90 % que El Niño s’allargui tot l’hivern 2015-16 a l’hemisferi nord i al voltant d’un 85 % de probabilitats que afecti també la primavera de 2016”.