El pessari s'introdueix, doblegat, per la vagina i es col·loca al voltant del coll de l'úter sense cap tipus de cirugià. No genera ni molèsties ni efectes secundaris. MARÍA GOYA, ginecòloga i autora de l'estudi "Cerramos el cuello y lo angulamos" Està indicat per a les dones que tenen un coll uterí curt, de menys de 25 mil·límetres, que és un dels principals factors de risc que poden desembocar en un part prematur. MARÍA GOYA, ginecòloga i autora de l'estudi "Lo que haciamos hasta ahora en caso de amenaza de parto prematuro: se frena las contracciones,... no reducia nuestra tasa de partos prematuros, ahora, con esta herramienta, podremos reducir el gran problema de nuestra especialidad." El naixement prematur és la causa principal de malaltia greu i mortalitat del nounat. De fet, els nadons que neixen abans de terme concentren el 90% de la mortalitat perinatal. LLUÍS CABERO, Servei Obstetricia i Ginecologia de la Vall d'Hebron "Però no hem d'oblidar que no sols provoca mortalitat, provoca les discapacitats que quan més petit és el nen més importants són. Tot el què es faci per disminuir la mortalitat i les discapaciatats prevenint la prematuritat és un avenç molt important." Aquest estri tan senzill, fabricat per discapacitats psíquics a Alemanya i que costa 38 euros, podria arribar a reduir fins a un 75% els parts prematurs en embarassos de risc.

L’estudi, que avui publica la revista ‘The Lancet‘, demostra l’eficàcia d’aquest anell.  Està indicat per a les dones que tenen un coll uterí curt, de menys de 25 mil·límetres, que és un dels principals factors de risc que poden desembocar en un part prematur. L’estudi s’ha fet sobre una mostra de 15.000 dones. L’anell s’introdueix per la vagina sense cirurgia i no genera ni molèsties ni efectes secundaris. A més, els investigadors de la Vall d’Hebron han destacat el baix cost de l’anell, que només és de 38 euros.

Un 8% dels parts són prematurs

El naixement prematur -aquells nadons que neixen abans de les 34 setmanes de gestació– afecta un 8% dels embarassos a l’Estat i és la causa principal de malaltia greu i de mortalitat del nounat. Per detectar les dones que tenen el coll de l’úter curt, només cal radiografiar la zona en la primera ecografia de l’embaràs, la de les 20 setmanes, i els metges decidiran si la pacient necessita aquest tractament. A més, destaquen que amb aquest anell s’estalviaran totes les complicacions derivades d’un part prematur, que acaben generant moltes despeses al sistema sanitari.

L’anell evita que el part s’avanci

L’anell s’introdueix doblegat per la vagina i es desplega a l’interior de la matriu sense dificultat. Un cop obert, actua com un tap, evita que el fetus s’orienti cap a la vagina i l’obliga a recuperar la posició normal. A la setmana 37 de gestació, l’anell es retira perquè la dona pugui donar a llum amb normalitat.

Els pessaris es fabriquen a Alemanya, en una empresa que dóna feina a discapacitats.