test covid cinc virus

(EFE) Un equip de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat un nou test, basat en tecnologia de disc compacte, que permet detectar de manera ràpida, senzilla i a molt baix cost fins a cinc infeccions respiratòries diferents: la covid, Influença A, Influença B, Adenovirus i el Virus Respiratori Sincitial (RSV). El nou test, en fase de prototip, és capaç d’analitzar fins a sis mostres al mateix temps, en 30 minuts i amb un cost que els investigadors calculen en un euro per mostra, segons fonts de la institució acadèmica.

El sistema de detecció es compon d’un disc transparent microperforat amb estructures microfluídiques on es dipositen les mostres que es volen analitzar. També disposa d’un lector de discos compactes tipus DVD adaptat amb tecnologia desenvolupada pel grup de recerca de la UPV. “Quan una persona dona positiu, la mostra genera un senyal òptic que el lector interpreta i determina si el pacient està infectat o no i quina patologia és la que pateix”, explica Sergi Morais, professor del Departament de Química i investigador de l’Institut IDM de la UPV i un dels creadors del test.

Quins són els símptomes de la BA.5, la nova variant d’òmicron present a Catalunya?

Els resultats són ràpids i fiables

El dispositiu ideat per l’equip de la UPV permet detectar, simultàniament, tant els antígens virals en mostres d’hisopat nasofaringi com la presència d’anticossos antivirals específics en mostres de sèrum humà. “L’avantatge principal d’aquest sistema és la possibilitat d’identificar i discriminar simultàniament diverses malalties respiratòries en un únic assaig. Es poden analitzar tant mostres nasofaríngies com mostres de sèrum humà en un mateix dispositiu”, segons Maquieira.

A més, indica, ofereix uns resultats ràpids i fiables, a molt baix cost, la qual cosa ho converteix en una “solució molt atractiva per a la seva implementació en els punts d’atenció clínica”.

Covid a Catalunya, última hora: Nova reducció dels contagis i les hospitalitzacions

El test, capaç de detectar noves variants

Un altre dels trets que diferencien aquest dispositiu —en fase de prototip— d’altres existents en el mercat és la seva versatilitat, ja que seria capaç de detectar noves variants d’interès, i altres microorganismes, que concorren en el mateix període de l’any.

“Aquesta detecció múltiple i ràpida no ha estat reportada, fins al moment, per cap altre tipus de dispositiu de testatge ràpid”, comenta William Teixeira, investigador també de l’IDM i un altre dels desenvolupadors del test.

Quant dura la covid? Quin és el temps de contagi i quant triguen a marxar els símptomes?

Sistema validat a l’Hospital Clínic

Per a l’obtenció de mostres reals, l’equip de l’IDM-UPV ha treballat en col·laboració amb l’Hospital Clínic i el Centre de Salut Laboral Juana Portaceli de la UPV. Van analitzar 287 mostres reals, procedents d’individus sospitosos de covid-19 (entre simptomàtics o asimptomàtics), i la validació es va fer mitjançant comparació amb mètodes comercialment establerts, bé de detecció ràpida d’antígens amb tires reactives o de detecció d’anticossos mitjançant assajos ELISA.

“El 100 % de les mostres que van resultar positives al test en tires reactives (Abbot) també van ser detectades com a positives pel nostre biosensor. En el cas de la covid-19, la capacitat de predicció de resultats positius i negatius dels assajos és, respectivament, del 88 i 98 % per al test serològic, i del 95 i 100 % per al test d’antígens”, explica Sergi Morais.

Què és la coriza, un dels símptomes més freqüents de nova variant BA.5 de la covid

Idoni per a testatges massius

El dispositiu té un gran potencial per fer testatges massius, i és especialment útil per a la gestió de “cribratge” de la població, ja que es pot utilitzar en llocs amb gran afluència de públic com en aeroports, col·legis, hospitals o estadis esportius.