La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha fet autocrítica després dels dos casos d’assetjament laboral i sexual que s’han fet públics aquesta setmana. Són els d’un professor de Filologia Hispànica, a qui la universitat ha suspès de sou i feina, i un catedràtic de Física, condemnat per assetjament sexual que també ha estat apartat. La responsable de Polítiques d’Igualtat, Esther Zapater, ha reconegut que “no han sabut transmetre prou confiança a les víctimes” i que “els mecanismes no són prou àgils”. Per això, ha admès que “hi ha marge de millora” però també argumenta que el marc legal limita el marge d’actuació per apartar de forma cautelar un docent: “En un estadi molt inicial no es pot dur a terme”.
Un “protocol viu” a la UAB actualitzat el 2022
La responsable de Polítiques d’Igualtat ha detallat que el protocol actual va ser revisat i aprovat el desembre del 2022. Es tracta d’un “document viu”, ha dit, i “subjecte a modificacions” amb tres eixos d’actuació: suport a les víctimes, avaluació de riscos potencials i de mesures, i estudiar accions legals als tribunals.
En el cas del professor de Filologia Hispànica —a qui vuit doctorands havien denunciat per amenaces, pressions i assetjament sexual— i a qui la universitat ha tardat més d’un any a suspendre de sou i feina, Zapater ha assegurat que es van prendre mesures cautelars. “Ja no era el director de la tesi doctoral de les denunciants”. I ha argumentat que no es va apartar directament de la docència perquè el marc legal obliga a seguir un procés administratiu, que protegeix la presumpció d’innocència i que marca uns terminis per presentar al·legacions.
En tot cas, també ha defensat que “cal treure lliçons” i ha expressat el compromís de “continuar treballant en l’erradicació de les violències masclistes a les aules”.
“La bona notícia és que dilluns no estarà a les aules”
En la mateixa línia, Margarita Freixas, degana de la Facultat de Filosofia i Lletres i representant de Polítiques d’Igualtat de la facultat, ha assegurat que “l’important no són només les normes sinó la voluntat d’executar-les”. Per això, “la bona notícia és que dilluns no tindrem aquest professor a les aules i que s’estan aplicant aquestes sancions”, ha dit.
La degana de la facultat també ha remarcat que, en tenir coneixement de les queixes i denúncies, va fer indagacions, va recollir la informació en els seus informes i es va posar en contacte amb el professor i amb la direcció. A banda, com a mesura preventiva, va desdoblar l’assignatura per afegir-hi una altra docent que vetllés “per una bona praxi acadèmica”.
Pintades a la universitat
El malestar entre els estudiants i la comunitat educativa de la UAB per aquests casos s’ha fet palès amb diverses pintades i missatges contra l’assetjament sexual que han aparegut en algunes facultats, com la de Ciències.