Foto: AL PHT Air Picture TAVISA

(ACN) Un protocol d’àmbit català coordinarà les intervencions contra l’assetjament sexual i violències masclistes i LGTBI-fòbiques a les universitats. El protocol, impulsat pels departaments d’Universitats i d’Igualtat, s’ha presentat aquest dimecres a la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). La consellera Tània Verge destaca que el protocol “posa el focus en la prevenció i la reparació“, incloent-hi sancions però anant més enllà d’aquestes mesures. El protocol estableix l’obligació per part de les universitats d’acompanyar les víctimes de la comunitat universitària, tant si la situació de violència ha tingut lloc dins o fora del centre, i fer-ho amb la “diligència deguda” per evitar revictimització.

Un document de referència per fixar els estàndards d’actuació

La consellera Tània Verge ha exposat que el protocol pretén ser el document de referència per fixar els estàndards de les universitats davant d’aquestes situacions, és a dir, uns paràmetres comuns que els centres hauran de seguir en les intervencions de prevenció i reparació, incloent-hi sancions eventuals davant de casos d’assetjament i altres violències.

El nou protocol guia s’enviarà a les universitats en les properes setmanes i tindrà aspectes d’obligat compliment, recollits en la legislació actual, i altres que són recomanacions, segons ha explicat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que ha assenyalat que l’objectiu és “assolir la màxima capacitat de resposta i diligència” davant les situacions de violències masclistes, assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere. 

La persona afectada decidirà els processos que s’obren després d’una agressió

El protocol posa la persona afectada al centre perquè sigui ella qui decideixi en els processos que s’obren després d’una agressió, com el sancionador. L’objectiu de la reparació és doble: la recuperació de la víctima i la no repetició.

La consellera ha recordat que, d’acord amb la llei, les dones que han patit violència masclista en l’àmbit de la parella o en el comunitari tenen dret a ser acompanyades pel seu centre “amb adaptacions en els estudis i l’avaluació” o si són treballadores amb “adaptacions al lloc de treball”.