El turó de les Tres Creus és un monòlit de pedra ubicat en un extrem de la urbanització dissenyada pel geni català Antoni Gaudí, de lliure accés. Ara, però, s’ha reforçat la vigilància en aquesta zona per evitar que ningú pugi a fer una foto. En espera que un estudi concreti si s’hi podrà tornar a accedir, les Tres Creus, de moment, només es poden observar des del peu del monument. 

La vista privilegiada massificava l’espai

Fins a tres milions de persones visiten el Parc Güell cada any, però aquestes només són les que paguen l’entrada de l’àrea restringida. La xifra s’eleva fins a nou milions de visitants per a la resta del parc, d’accés gratuït.

El turó de les Tres Creus és un dels punts que pateix la gran afluència de turistes del parc. Des de fa un any, l’accés al monòlit creat per Gaudí està barrat al pas amb senyals i cordes i, des del mes de setembre, s’hi han afegit una parella d’agents cívics que n’informen i que controlen que ningú se salti la normativa. 

Un estudi en determinarà la reobertura 

Les mesures s’apliquen per evitar un mal major. “El problema és que, com tot el parc, és un monument inacabat. Hi ha vegades que s’acumula molta gent a la part alta del parc; tanta, que per baixar s’ha d’anar ‘al tanto’, i sempre patim una mica”, explica Anna Bernal, conservadora del Parc Güell. D’aquesta manera els responsables del parc han iniciat un estudi per saber l’estat del monòlit i esbrinar la perillositat de transitar per damunt del turó. 

Un parc construït amb materials fràgils  

Les tasques de prevenció i restauració són el dia a dia d’un parc que no es va acabar mai i que està fet amb materials del segle passat. Bernal explica que “els elements amb què treballem són pedres, morter de calç, ferros, vegetació i ceràmica d’interior cuita al fang. Són materials febles que es poden trencar, però aquesta és també la seva genialitat”.

El monòlit de pedra del turó de les Tres Creus havia de ser una capella que Gaudí va projectar en els plànols de la urbanització. Més de 100 anys després, aquest racó és un mirador excepcional de la ciutat que cap turista, si el coneix, es vol perdre.