HÈCTOR PANIZO, Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible "Avui ens mobilitzem principalment contra dos enemics: l'especulació immobiliària i el Pla d'allotjaments turístics que està fent la ciutat. El que fan aquests dos agents és expulsar-nos dels nostres barris. Diem 'No ens faran fora', però és una cosa que està passant cada dia a la nostra ciutat, que als veïns i veïnes ens estan fent fora." "A l'Ajuntament, li demanem un Pla d'allotjaments turístics molt més restrictiu, a tots els grups polítics, perquè tots els que apostin per un pla que pretengui noves places hoteleres seran còmplices del que està passant amb els veïns i les veïnes de la ciutat de Barcelona." La protesta d'aquesta tarda a Gràcia és la continuació de l'acció la que s'ha fet aquest matí al Raval, davant d'un solar on s'ha de fer un hotel, i l'ocupació simbòlica de hotel Soho Barcelona a la plaça del Duc de Medinaceli. "Hem finalitzat l'acció entrant dins l'hotel Soho House Barcelona, un hotel de luxe on vivien desenes de famílies que van ser expulsades, que els van fer 'mobbing'. El que volíem escenificar avui és aquesta ocupació simbòlica. I a Gràcia avui ens tornem a manifestar pel mateix: aquí a la plaça del Sol, en aquest hotel, vivien cinc famílies, hi havia una botiga de queviures i ara hi ha un hotel que el que fa és expulsar els veïns i veïnes."

La mobilització vespertina ha arrencat passades les 18 h a la plaça del Sol. Els manifestants han penjat una pancarta davant de La Casa del Sol, un edifici avui convertit en hotel que la plataforma Gràcia cap a On Vas? va arribar a ocupar fa un parell d’anys per intentar que el projecte no tirés endavant. Avui hi han llançat algunes boles de pintura vermella i han marxat en manifestació pels carrers de la Vila. Una vuitantena de persones han baixat pel carrer del Torrent de l’Olla cridant “Una família més, un pis turístic menys” fins arribar a l’alberg Generator, al carrer de Còrsega. Han entrat al vestíbul i hi han llançat els pamflets contra la gentrificació alhora que cridaven “El turisme mata els barris”. S’han produït alguns moments de tensió amb empleats de l’alberg, igual que al matí a l’hotel de luxe Soho Barcelona.

Aquest matí, els activistes de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la PAH Barcelona, l’Observatori DESC i el Sindicat de Llogateres i Llogaters s’han concentrat davant d’un solar del Raval, al carrer del Cid amb el del Portal de Santa Madrona, on hi ha previst construir un nou hotel del grup Praktik. Des d’allà, han anat en manifestació cap a la Rambla i el carrer de Josep Anselm Clavé fins arribar a la plaça del Duc de Medinaceli, on han volgut denunciar que el nou hotel Soho Barcelona, el club selecte amb habitacions, restaurant i balneari que es va inaugurar a l’octubre passat, ocupa un edifici on anteriorment hi vivien veïns.

Hèctor Panizo, de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, explica que avui s’han mobiilitzat alhora “contra dos enemics que ens estan expulsant dels nostres barris: l’especulació immobiliària i els allotjaments turístics”. El manifest “No ens faran fora!”, que subscriuen totes les associacions i assemblees esmentades, demana que el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) que està elaborant l’Ajuntament no permeti cap plaça hotelera més i, en canvi, tendeixi a l’erradicació dels apartaments turístics de la ciutat. “A tots els grups polítics, els demanem un pla molt més restrictiu, perquè tots els que apostin per un Pla d’allotjaments turístics que pretengui noves places hoteleres seran còmplices del que està passant amb els veïns i les veïnes de la ciutat de Barcelona”, diu Panizo.