La Festa Major de Sant Antoni ha arrencat aquest dissabte amb una cercavila que ha donat el tret de sortida a 10 dies d’activitats lúdiques i culturals per tot el barri. També de reivindicatives. La plataforma Fem Sant Antoni ha organitzat un joc de Monopoly al carrer, una forma de protesta lúdica contra l’especulació urbanística i el turisme massiu que han batejat com a BCNopoly.

Com ja es tradició la cercavila d’inici ha estat la primera gran activitat popular de la Festa Major de Sant Antoni. Pels carrers del barri hi han desfilat els gegants, trabucaires, capgrossos, bastoners, els diables i, fins i tot, la Porca de Sant Antoni, acompanyats per Pep Callau i els Pepsicolen. Juli Bellot, mestre de cerimònies d’El Molino, ha estat el personatge encarregat de llegir el pregó d’aquesta edició de la festa.

El BCNopoly i més

Entre les novetats de la festa d’enguany, una iniciativa de la plataforma veïnal Fem Sant Antoni a l’avinguda de Mistral que és una versió barcelonina del joc del Monopoly. L’han anomenat BCNopoly i han convidat a jugar-hi veïns de totes les edats. Cada jugador comença amb uns centenars de punts que pot anar invertint no per comprar immobles, com al Monopoly clàssic, sinó per a “alliberar-los” i posar-los a disposició de tots els veïns. Per exemple, algunes de les primeres jugadores han invertit bona part dels seus punts perquè l’Ajuntament compri l’edifici de La Carboneria o el Gimnàs Sant Pau pugui seguir funcionant. Això, sí les temudes targetes del joc també poden fer que t’apugin el lloguer i, si tens un pis turístic il·legal, pots acabar a la casella de la presó. El Mercat de Sant Antoni, a punt d’inaugurar dona punts, en positiu, tot i que Vladimir Olivella, de Fem Sant Antoni, explica que hi ha molts veïns preocupats perquè la reinauguració un cop rehabilitat pugui accelerar la gentrificació del barri.

Al BCNopoly ja havia jugat un altre col·lectiu de Ciutat Vella, que ha traspassat a Fem Sant Antoni el dau i part del material necessari per dur-ho a terme. I és que la mobilització veïnal contra l’especulació urbanística i el turisme massiu continua arreu de la ciutat. L’objectiu de totes aquestes accions és frenar l’especulació i el turisme, i en definitiva, convidar a la reflexió sobre el model de ciutat que —diuen— està fent fora als veïns dels barris.