Ja fa vuit caps de setmana que els veïns de la Vila Olímpica repiquen cassoles davant l'edifici on s'hi projecta el futur alberg juvenil. El volen fora del barri perquè, diuen, l'oferta turística enguany ja és excessiva i estan convençuts que el nou habitatge, que inclou 440 places, afectarà la tranquil·litat de la zona. JORDI GIRÓ, president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica "Estem encavint en un edifici, que no és idoni per un allotjament hoteler ja que és completament hermètic, 440 persones. Ens porta 5 metres quadrats per hoste" ARANTXA ABALOS, veïna "Desvirtua bastant l'objectiu d'aquest barri. Es va planificar, amb una inversió de diner públic, com a barri model per Barcelona" Des que es va anunciar, el projecte ha tingut alts i baixos. El mes de novembre l'Ajuntament va precintar les obres de manera cautelar perquè els promotors de l'allotjament no havien aportat la documentació necessària. Els veïns van continuar a l'aguait i ara els treballs s'han reprès. MARTA FONT / CLARA TOR "L'Ajuntament confirma que s'han reprès les obres perquè la promotora de l'alberg ja ha presentat el projecte executiu, la documentació que li faltava per obtenir la llicència d'obres majors. De fet, ha estat el mateix consistori qui ha informat els veïns que ha aixecat la suspensió de les obres" JORDI GIRÓ, president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica "Tenim aquesta setmana l'exemple de la Torre Agbar, que té els permisos i té la llicència, i que s'ha anat endarrerint fins que al final el promotor de l'hotel ha marxat. Aquí ha passat tot el contrari, se l'hi ha facilitat tota la tasca" Tot i que el projecte té la llum verda de l'Administració, el futur alberg es troba a l'àrea 2 del PEUAT, una zona que avui dia ja presenta una oferta d'allotjaments turístics intensa. Per això, el PEUAT aposta per congelar-la, de manera que només es podrà obrir un nou hotel si se'n tanca un altre.

El projecte d’obrir un alberg juvenil de 440 places al número 145-147 de l’avinguda d’Icària, a tocar amb el carrer de Rosa Sensat ha topat des l’inici amb el rebuig veïnal. Per això des de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica van començar una campanya de mobilitzacions el novembre passat en què cada dissabte al matí es concentraven davant  de l’edifici afectat.

Arran de les protestes veïnals, l’Ajuntament va estudiar el cas i va detectar que l’empresa no havia presentat el projecte executiu per dur-hi a terme les obres de reforma. Per això, el consistori va precintar l’edifici i en va paralitzar les obres, que s’han reprès dos mesos després. El govern municipal ha confirmat que ha aixecat la suspensió perquè ja s’ha presentat tota la documentació necessària, i que la qualificació urbanística permet que l’edifici es converteixi en un alberg turístic.

Critiquen la “falta d’acció” municipal

Els veïns de la Vila Olímpica consideren que aquest “macroprojecte” tindrà un impacte molt negatiu al barri i que el procés de gentrificació està provocant la marxa dels veïns. Per això, es queixen de la inacció del consistori. Segons l’entitat és “totalment contradictori estar en contra de l’alberg i no propiciar alternatives per aquest espai” que, diuen, està pensat i construït per ser un edifici d’oficines.

L’entitat reclama solucions i una actuació del govern municipal al costat dels veïns. En aquest sentit, consideren un greuge que el projecte d’un hotel a la Torre Agbar, que consideren similar, hagi fracassat gràcies a les dificultats que hi ha posat l’Ajuntament, que han fet desistir la propietat; i que, en canvi, l’alberg tiri endavant.

La proposta de consulta d’ERC

A la protesta hi han participat Alfred Bosch i Trinitat Capdevila, i altres consellers de districte d’ERC, que aquesta setmana va proposar fer una consulta sobre diversos nous equipaments hotelers, com l’alberg de la Vila Olímpica. Els veïns veuen amb bons ulls la proposta del Grup Municipal d’ERC de fer una consulta. De fet, critiquen la manca d’informació respecte del projecte, perquè no han estat ni informats ni consultats.

Sobre aquesta petició l’Ajuntament ja ha respost que no organitzarà la consulta sobre els nous hotels perquè és “inexecutable”, i per això els republicans, es reafirmen, no donaran suport al PEUAT.