Estirats en una llitera, obrint i tancant la mà i amb els ulls fixos al sostre. Així han passat uns minuts del dia els més de 400 ciutadans que entre ahir i avui han donat sang al Palau de la Generalitat. Un espai que per primera vegada s'ha sumat a la Marató i que ha atret curiosos. "Ara ens faran una visita guiada per la Generalitat que jo no hi he estat mai, i ens fa il·lusió a més pensar que amb una punxadeta fem una cosa que per algú altre és important." Els principals punts de donació de sang han estat els hospitals, que estaran oberts tota la setmana i que han ajudat a fer que la xifra de participants superés de llarg les tres mil donacions en menys de 48 hores. "Un dels objectius de la Marató és conscienciar els ciutadans de la importància de donar sang més enllà d'un dia puntual i convertir-ho en un costum per mantenir les reserves. "El meu marit i jo intentem fer les quatre donacions ell i tres jo. Ens programem l'any pensant en les donacions de sang, ara jo m'he de fer una prova i estaré quatre mesos sense poder donar sang i per això he vingut avui sinó m'hauria esperat uns dies perquè com que la sang caduca i la marató està molt bé però s'ha de donar tot l'any." La Paquita ha contagiat aquesta implicació a la seva filla, l'Anna, que ara que ja és major d'edat, s'ha estrenat en la donació de sang. A més elles pertanyen a un grup molt preuat, el zero negatiu. "Sé que és el donant universal, el que pot donar a tothom i que s'utilitza en casos d'accidents quan no saps quin grup sanguini tenen." "Una punxadeta i saps que pots millorar la vida d'algú o fer que un malalt es recuperi més ràpid d'un accident o d'una operació." Demà només obrirà la unitat mòbil de donació de sang, que estarà tot el matí a l'avinguda Diagonal amb Villarroel.

La Marató de Donants de Sang 2.0 se celebra en aquestes dates per recuperar les reserves després del període nadalenc. Històricament durant aquests dies les donacions de sang baixen un 25 per cent. Enguany l’objectiu de la cita és recuperar el ritme habitual de les reserves.

Un dels inconvenients d’aquesta arrencada d’any és que s’ha avançat la grip i això farà que els que estiguin malalts no puguin donar sang. Des del Banc de Sang animen que els que tinguin la grip els ajudin compartint el missatge i animant  a donar sang a través de les xarxes socials.

Durant el cap de setmana els hospitals de Sant Pau, Vall d’Hebron i Clínic han obert portes per rebre els donants, així com els edificis de la Generalitat i l’Ajuntament. També han estat operatives les unitats mòbils. Diumenge al matí només es podrà donar sang al matí a la unitat mòbil que s’ubicarà a l’avinguda Diagonal amb Villarroel.