mesquita japo

(ACN) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a quatre mesos d’inhabilitació i 1.200 euros de multa per un delicte de desobediència els quatre independentistes de la Mesa del Parlament presidida per Carme Forcadell.

Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó van ser jutjats i condemnats el 2020 pels mateixos fets a 20 mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa, però posteriorment el Tribunal Suprem va ordenar repetir el judici per falta d’imparcialitat de dos magistrats. En el nou judici, les condemnes s’han rebaixat notablement i el temps d’inhabilitació ja complert es descomptarà de la nova pena. Una magistrada ha emès un vot particular contra el fet que l’Advocacia de l’Estat fos acusació particular.

El tribunal descarta l’eximent o atenuant d’actuació per estat de necessitat i compliment d’un deure parlamentari a causa del conflicte amb les ordres del TC. En canvi, sí que accepta l’atenuant de dilacions indegudes, a causa del llarg temps transcorregut des del 2016, i per això rebaixa de 20 a 4 els mesos d’inhabilitació i també la multa de 30.000 a 1.200 euros.

Van desobeir el TC en sis ocasions

En la sentència, similar a la del 2020, es considera provat que els acusats van desobeir almenys en sis ocasions el Constitucional en permetre la tramitació d’iniciatives parlamentàries que anaven contra les resolucions del mateix TC. Es tracta de la comissió d’estudi del procés constituent i l’aprovació de les seves conclusions, les resolucions del debat de política general del 2016 sobre el referèndum i el procés constituent, l’aprovació dels pressupostos del 2017 amb una partida per l’1-O, les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica del 6 i 7 de setembre, i l’aprovació de la sindicatura electoral.

Falta d’imparcialitat en el primer judici

El primer judici, en el qual també va ser jutjada i absolta la cupaire Mireia Boya, va ser anul·lat per falta d’imparcialitat del president, Jesús María Barrientos, i del magistrat Carlos Ramos, ponent de la sentència. El Suprem va anul·lar la sentència perquè va considerar vulnerat el dret dels acusats a un tribunal imparcial.

La fiscalia demanava en aquest segon judici les mateixes penes que va imposar el TSJC. L’Advocacia de l’Estat sol·licitava el mateix. Per la seva banda, l’acusació popular de Vox demanava inicialment 12 anys de presó per grup criminal, 20 anys d’inhabilitació per desobediència i 3,2 milions d’euros de multa a cadascun, petició que després va rebaixar només a desobediència.