(ACN) La Policia Nacional ha desarticulat a l’àrea de Barcelona un grup dedicat a la venda il·legal de preservatius i medicaments per a la disfunció erèctil a través d’aplicacions de missatgeria instantània. Els productes no complien amb els controls sanitaris i de fabricació pertinents i tampoc no disposaven de prescripció mèdica. L’operació ha permès detenir 10 persones que conformaven aquesta organització. La banda buscava anuncis de dones dedicades a la prostitució i feia servir els seus telèfons de contacte per oferir-los aquests materials.

Preservatius en mal estat

La investigació va començar després que una clienta interposés una queixa perquè els preservatius d’una coneguda marca que havia adquirit estaven en mal estat. La dona va comunicar el problema a l’empresa de paqueteria que va fer-li arribar la mercaderia i el delegat de seguretat de la companyia va posar la qüestió en coneixement de la Policia Nacional.

Després de nombroses gestions amb l’empresa de paqueteria, els agents van comprovar que existien molts compradors a tot l’estat, la majoria dels quals eren dones dedicades a la prostitució. A més, van descobrir que els productes s’oferien a través d’aplicacions de missatgeria instantània.

Les víctimes van aportar mostres de preservatius

Les víctimes van aportar mostres dels preservatius que van ser enviades tant a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com a l’empresa distribuïdora de la coneguda marca a l’estat. L’informe pericial emès per l’AEMPS va concloure que els productes no complien els requisits per comercialitzar-se a Espanya i va alertar que no es podia assegurar que oferissin un nivell de protecció adequat. Així mateix, la distribuïdora va indicar que es tractava d’una clara falsificació del producte per no correspondre la data de caducitat amb el nombre de lot.

Escorcolls a l’àrea de Barcelona i 20.000 preservatius requisats

A finals d’abril els agents van fer dos escorcolls a Badalona, on residien els principals investigats, i a L’Hospitalet de Llobregat. El grup feia servir nombroses mesures tecnològiques de seguretat perquè no el detectessin. Durant la investigació s’han trobat evidències que mostren que els arrestats comercialitzaven aquests productes també a Polònia i Itàlia.

Com a resultat de l’operació, els agents han detingut 10 ciutadans d’origen xinès i hi han intervingut 50 dispositius electrònics, entre telèfons mòbils i ordinadors, així com 20.000 preservatius i milers d’unitats de medicaments per a la disfunció erèctil d’origen xinès, japonès, indi i americà.