antoni Trilla al cafè d'idees

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha alertat d’un increment dels casos de covid que està repercutint en un augment d’ingressos, especialment de gent gran amb patologies prèvies. En aquest sentit, Trilla avisa que seran setmanes complicades, però demana paciència.

Augmenten els casos notificats

Tot i que des de finals de març el Departament de Salut va deixar de comptar tots els positius i només fa seguiment dels vulnerables, continua publicant els registres de positius, els quals augmenten des del mes de juny i han pujat un 20 % en les últimes setmanes.

Amb el nou recompte de positius, només als vulnerables, la mitjana de contagis a l’abril va baixar a 1.800 casos a la setmana. Però ara, a mitjans de juny, sobrepassen els 4.000 setmanals. En concret, del 13 al 19 de juny es van comunicar 4.066 casos, un increment setmanal del 19 %. A Barcelona s’encadenen tres setmanes amb pujada de contagis.

Estrès al sistema sanitari

En aquest context d’alta incidència de la covid-19, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic ha destacat l’estrès que pateix el sistema sanitari, amb molta demanda i falta de personal. Tot i que aquesta vegada no es parla d’una “onada”, en altres ocasions el personal sanitari ja ha anat avisant que la pandèmia ha posat l’assistència primària contra les cordes i que, en general, l’augment de ritme de feina amb el coronavirus suposa un “sobreesforç personal”.