El darrer informe anual d’Amnistia Internacional posa la lupa en el que està passant a Catalunya. Denuncia que “es va restringir desproporcionadament el dret a la llibertat d’expressió i el dret de reunió pacífica de persones que donaven suport a la independència catalana”.

També critica l’actuació policial durant la jornada del referèndum, l’1 d’octubre: “Els funcionaris encarregats de fer complir la llei van emprar una força excessiva contra manifestants pacífics que s’oposaven a l’operació policial. La policia va disparar cartutxos de fogueig i pilotes de goma, i va ferir de gravetat una persona, que va perdre la visió d’un ull”.

Contra l’empresonament dels Jordis

L’ONG considera desproporcionada la presó provisional dictada contra Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, “acusats de sedició, un delicte definit de manera molt general”, apunta l’informe. “Els càrrecs de sedició i rebel·lió van ser excessius, i demanem que se’ls retirin i se’ls deixi en llibertat”, ha afirmat Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional, en declaracions a TV3.

Crítica a la llei mordassa

Amnistia fa un toc d’alerta contra la restricció de la llibertat d’expressió a Espanya: “Alçar la veu, fins i tot a través de les xarxes socials, s’ha tornat cada vegada més perillós”. Subratlla que les reformes del Codi penal i de la coneguda popularment com a llei mordassa fan que “s’emmordassi l’exercici dels drets de reunió pacífica i de llibertat d’expressió”.

Zoido nega la repressió

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, nega que a Espanya la llibertat d’expressió estigui amenaçada. “Crec que [Amnistia Internacional] s’està referint a altres temes i no a la llei de seguretat ciutadana. La llibertat d’expressió està garantida”, ha afirmat Zoido en una entrevista a la Ser. Sobre les càrregues de l’1-O, acusa els independentistes d’haver “utilitzat i manipulat” les imatges i conclou que “allò que van voler vendre, ningú no ho ha comprat després”.