Amnistia Internacional denuncia una “restricció desproporcionada” dels drets de llibertat d’expressió i de reunió pacífica a Catalunya. En l’informe 2017/18, alerta que els cossos policials van fer un ús “excessiu” de la força contra “manifestants que hi van oposar una resistència pacífica”.

El darrer informe anual d’Amnistia Internacional posa la lupa en el que està passant a Catalunya. Denuncia que “es va restringir desproporcionadament el dret a la llibertat d’expressió i el dret de reunió pacífica de persones que donaven suport a la independència catalana”.

També critica l’actuació policial durant la jornada del referèndum, l’1 d’octubre: “Els funcionaris encarregats de fer complir la llei van emprar una força excessiva contra manifestants pacífics que s’oposaven a l’operació policial. La policia va disparar cartutxos de fogueig i pilotes de goma, i va ferir de gravetat una persona, que va perdre la visió d’un ull”.

Contra l’empresonament dels Jordis

L’ONG considera desproporcionada la presó provisional dictada contra Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, “acusats de sedició, un delicte definit de manera molt general”, apunta l’informe. “Els càrrecs de sedició i rebel·lió van ser excessius, i demanem que se’ls retirin i se’ls deixi en llibertat”, ha afirmat Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional, en declaracions a TV3.

Crítica a la llei mordassa

Amnistia fa un toc d’alerta contra la restricció de la llibertat d’expressió a Espanya: “Alçar la veu, fins i tot a través de les xarxes socials, s’ha tornat cada vegada més perillós”. Subratlla que les reformes del Codi penal i de la coneguda popularment com a llei mordassa fan que “s’emmordassi l’exercici dels drets de reunió pacífica i de llibertat d’expressió”.

Zoido nega la repressió

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, nega que a Espanya la llibertat d’expressió estigui amenaçada. “Crec que [Amnistia Internacional] s’està referint a altres temes i no a la llei de seguretat ciutadana. La llibertat d’expressió està garantida”, ha afirmat Zoido en una entrevista a la Ser. Sobre les càrregues de l’1-O, acusa els independentistes d’haver “utilitzat i manipulat” les imatges i conclou que “allò que van voler vendre, ningú no ho ha comprat després”.