Ja estan ben llunyanes les platges de sorra fina i les barbacoes amb amics. Aquest matí el despertador ha recordat als treballadors que cal tornar a la crua realitat de la feina, amb les seves tensions, pressions i reunions. Cansament, tristesa, mal de cap o de panxa, contractures, poden ser els símptomes d'una dificultat de readaptació a la feina, que pot durar uns dies. Els psicòlegs l'anomenen trastorn postvacances. Tot i això no és cap depressió, és una síndrome temporal, que es pot superar amb actitud positiva i voluntat. Però és normal que la tornada sigui dura: la paraula treball ve del llatí "tripalium", que era un instrument de tortura.

La tornada a la feina després de les vacances acostuma a requerir un procés d’adaptació, que si no es fa bé pot acabar generant apatia, insomni o mal de cap. Els experts parlen de “síndrome” o “trastorn” perquè fa referència a una sèrie de símptomes que es presenten junts en una situació determinada, la tornada a la feina.

Tot i que no és una patologia reconeguda en l’àmbit sanitari, és una realitat que moltes persones a la tornada de les vacances poden arribar a sentir-se malament. Els experts diuen que els símptomes remeten en la majoria dels casos, però si no es tracten bé poden evolucionar cap a trastorns depressius o d’ansietat. Només si aquests símptomes s’allarguen més de 15 dies i són intensos, cal preocupar-se.

L’empresa Randstad constata que el 57% de treballadors (63% de dones i 51% d’homes) arriben a presentar aquest quadre. Per combatre’l, els psicòlegs recomanen marcar-se objectius realistes, pensament positius o bé reincorporar-se a la feina a mitja setmana.