Tot i que l’estiu astronòmic acabarà el 23 de setembre, el meteorològic ha finalitzat el dia 31 d’agost. L’estiu, en meteorologia i climatologia, engloba els mesos de juny, juliol i agost.
La sensació general ha estat de “poc estiu”. El temps ha estat força més dinàmic del que és habitual, i s’han anat succeint diversos episodis de tempestes i d’ambient poc calorós, amb petits períodes de bon temps i ambient més estiuenc. La calor va deixar-se notar sobretot a principis del mes de juny: el dia 13 es va assolir la temperatura més alta de l’estiu a l’Observatori Fabra, que va ser de 31,7ºC. Aquest valor es va igualar, però, el dia 18 de juliol. Al llarg dels tres mesos d’estiu només s’han superat en sis ocasions els 30 graus en aquest punt elevat de la ciutat.
Cal destacar, però, que, si bé els mesos de juliol i d’agost han estat més frescos del normal a Barcelona, el mes de juny va acomiadar-se amb un balanç de gairebé 2ºC més del que marquen les estadístiques. Per tant, si fem balanç del conjunt de l’estiu, es pot qualificar enguany de “normal”, perquè la temperatura mitjana ha estat pràcticament la mateixa que la climàtica.
En tot cas, podem dir que els mesos forts, juliol i agost, sí han estat per sota de la mitjana. Que aquests dos mesos quedin per sota de la mitjana climàtica és un fet poc usual. La darrera vegada va ser l’any 2002, un any encara amb un estiu més fluix que aquest i amb unes pluges que van doblar en quantitat les d’enguany.