Investigadors del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) han descobert un tractament basat en quimioteràpia i immunoteràpia que permet reduir el càncer de pulmó i evita la recaiguda en un 80 % dels pacients tractats, com a mínim, en els 18 mesos següents. L’estudi, denominat Nadim, s’ha presentat al Congrés Mundial de Càncer de Pulmó que se celebra a Fira de Barcelona.

La immunoteràpia permet que la mateixa immunitat del pacient torni a lluitar contra les cèl·lules tumorals. Els pacients tractats han mostrat una tolerància excel·lent perquè té una “toxicitat zero”, segons l’investigador Mariano Provencio, líder de l’estudi i cap d’oncologia de l’hospital Puerta de Hierro de Madrid.

El tractament és específic per a pacients que es troben en fases intermèdies de la malaltia, amb diagnòstics “potencialment curables” a través de la cirurgia però amb taxes de supervivència “molt limitades”. L’assaig ha tractat 46 pacients, la majoria homes, amb una mitjana d’edat de 63 anys.

La principal causa de mort per càncer al món

Segons dades que s’han presentat al congrés, el càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer a tot el món, amb 1,6 milions de persones afectades cada any. El tabac és el responsable del 80 % dels casos. Els informes destaquen també la prevalença de la malaltia entre les  dones, que ja suposen el 20 % del total d’afectats. En els últims vint anys les morts per aquest tipus de càncer s’han triplicat entre la població femenina.

Més inversió i polítiques sanitàries

L’investigador Mariano Provencio reclama la necessitat que s’impulsin polítiques sanitàries que ajudin a frenar el tabaquisme. Espanya és un dels països europeus que menys inverteix per habitant i any en aquest tipus de càncer: cinc euros, un 30 % menys que la mitjana europea.