L’antic Teatre Talia fa 30 anys que es va enderrocar. Des d’aleshores, el solar que ocupava, de prop de 800 m², està en desús. D’un temps ençà s’han instal·lat unes barraques.

Recuperar la memòria del Paral·lel

Les entitats reivindiquen la memòria del teatre i fa tres anys van denunciar la intenció de la propietat de fer-hi una residència d’estudiants, que van considerar una estratagema per convertir-lo en alberg. Va ser en el marc de les protestes que l’Ajuntament va decidir adquirir-lo el 2018 per la via de l’expropiació per fer-hi un equipament assistencial i cultural i habitatge ocupacional en els pisos superiors.

La degradació del solar va a més

El projecte municipal encara no té calendari, per tant passaran anys fins que s’edifiqui al solar. Per això les entitats del barri en voler fer ús de manera immediata amb un model similar al que es va fer amb el pla Buits a Germanetes. Els veïns consideren que cada dia es degrada més. Fins que no s’aixequi l’equipament assistencial i cultural, així com l’habitatge dotacional previst en aquest punt, proposen donar-li un ús temporal a l’espai. Segons Toni Oller de l’Associació pro Teatre Talia Olympia, la solució seria fer-hi un hort urbà amb un espai on es poguessin fer actuacions musicals o teatrals a l’aire lliure, en horari matinal.

Ningú no es fa càrrec de les afectacions

Les entitats que en reivindiquen l’ús provisional per al barri també reclamen que es tinguin en compte les afectacions que ocasiona l’espai abandonat als blocs del costat i que algú se’n responsabilitzi.  Xavier Caballé, de Fem Sant Antoni, denuncia que amb cada episodi de pluges hi ha filtracions d’humitat en els edificis que donen al solar, a banda de les molèsties que ocasiona al grup de persones que hi viuen, entre els quals en destaca la brutícia. Per això reivindiquen un espai obert i sanejat per a ús del veïnat mentre no arribi un projecte definitiu per al solar que inclogui, com a mínim, això sí, un nou teatre Talia.