Perjudiquen la salut i no ajuden a deixar el tabac. Tot i que encara no s'ha demostrat, és la sospita que tenen els cardiòlegs sobre les cigarretes electròniques. Ho han dit aquest matí en una de les primeres rodes de premsa del congrés i insisteixen que s'ha de continuar investigant per conèixer els efectes d'aquests substituts del tabac. ENRIQUE GALVE, Societat Espanyola de Cardiologia "Se sap que a Europa hi ha 30 milions de persones que han probat la cigarreta, però no s'ha demostrat l'eficàcia ni la seguretat. Són productes que el que fan és vaporitzar la nicotina i no se sap si fa deixar el tabac". L'any 2012, es van registrar més de 18.000 morts a Catalunya causades per les diferents malalties cardiovasculars. De fet, aquetes són la principal causa de mort al continent. Per això, any rere any se celebra aquesta trobada entre cardiòlegs de tot el món on se n'investiguen les causes i s'hi presenten possibles solucions. Aquest any s'ha batut el rècord d'estudis presentats, que gairebé arriben als 11.500. PAVOL MURÍN "Vinc d'Eslovàquia per presentar al congrés el treball que estic fent i defensar-lo." PIA BROERMANN "Sóc alemany però visc a la Xina i estic aquí per aquest congrès, que és el més important d'Europa. Espero adquirir nous coneixements en l'àrea de la cardiologia." Amb aquesta edició ja és la tercera vegada que el Congrés Mundial de Cardiologia se celebra a Barcelona. El primer va ser al 1992, coincidint amb els jocs olímpics. L'esdeveniment aplegarà fins a 30.000 cardiòlegs provinents de tot el món.

És un dels congressos mèdics més grans del món i, en aquesta edició, la tercera que es fa a Barcelona, ha batut un nou rècord en el nombre de comunicacions lliures presentades: 11.444, que han arribat des de 100 països diferents, i de les quals se n’han seleccionat 4.500 per exposar-les al congrés. Tots els cardiòlegs volen presentar aquí els darrers avenços en la prevenció i el tractament de les malalties cardiovasculars. El Congrés Europeu de Cardiologia, organitzat per l’European Society of Cardiology (ESC), és cobert per més de 500 periodistes, la majoria internacionals i especialitzats.

Aquest dissabte s’han presentat diversos estudis sobre els efectes del consum de cafè, de te, de fruita i de begudes energètiques en la salut cardiovascular. Segons els experts, el consum de cafè no s’associa a un augment de la mortalitat per causa cardiovascular ni tampoc per altres causes. Pel que fa al te, beure’n redueix un 24% la mortalitat, però per causa no cardiovascular. El consum de begudes energitzants sí que pot provocar taquicàrdies, palpitacions o pujades de tensió que, en persones amb problemes cardíacs, poden causar arítmies o fins i tot la mort. L’antídot i una bona manera de disminuir la pressió arterial és menjar fruita cada dia, cosa que disminueix en un 40% el risc cardiovascular, segons aquests estudis.

Pel que fa al tabac, un informe presentat en aquest congrés relaciona per primer cop el tabaquisme amb un 6% més de probabilitats de patir insuficiència cardíaca. També s’hi ha presentat avui un dels pocs estudis que s’han realitzat fins ara sobre el cigarret electrònic, que mostra indicis que, contràriament al cigarret convencional, l’electrònic no afecta l’elasticitat i la rigidesa de l’aorta. Així i tot, els experts s’han mostrat partidaris de regular el cigarret electrònic de la mateixa manera que el convencional i han reclamat la necessitat de realitzar més estudis.

Al congrés de cardiologia també es presenten estudis que relacionen els desastres naturals i els conflictes bèl·lics amb la quantitat d’infarts. Per exemple, l’huracà Sandy va fer pujar un 23% a les zones més afectades. També va provocar un 28% més de mortalitat cardiovascular al seu pas per la costa de New Jersey. Els infarts també s’han disparat a Grècia arran de l’estrès provocat pels efectes de la crisi econòmica. L’augment és especialment significatiu entre les dones: un 86%, el triple que el 28% que també han crescut entre els homes.

Amb quatre milions de morts cada any a Europa, la malaltia cardiovascular persisteix com a principal causa de mort en el continent i el seu impacte és encara més gran en les dones que en els homes. En aquest congrés hi ha una àmplia cobertura d’estudis sobre la dona com a nova protagonista en matèria cardiovascular. També s’hi tracten les particularitats del cor en la gent gran.

Durant els propers cinc dies, a les sales del recinte firal de la Gran Via s’exposaran estudis de les temàtiques més diverses. Per als professionals, els més atractius són els que anuncien noves teràpies, descobriments sobre el paper dels lípids a la malaltia coronària, dispositius i intervencions en insuficiència cardíaca, infart de miocardi, la síndrome coronària aguda i la fibril·lació auricular. “Innovació i cor” és el lema d’aquesta edició del congrés. Segons el Dr. José Ramón González-Juanatey, president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), “la gran qualitat dels estudis presentats aquest any reflecteix que l’interès per la recerca i l’actualització constant segueix sent una gran atracció per als professionals. Això ens augura un futur prometedor quant a la innovació i el desenvolupament del coneixement científic, no només en referència a les àrees més pròpies del coneixement cardíac, sinó també al voltant d’altres patologies relacionades amb la malaltia cardiovascular“.

La prevenció de les malalties cardiovasculars són un altre aspecte fonamental per als experts. Per això, l’ESC, la SEC i la Fundación Española del Corazón (FEC) posen a disposició de tots els barcelonins un espai informatiu a la plaça de la Universitat en què, a més d’informació sobre hàbits de vida cardiosaludables, tots els qui s’hi apropin podran aprendre a fer reanimació cardiopulmonar amb professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’any 2012, les malalties cardiovasculars van causar 18.034 defuncions a Catalunya i 122.097 a tot Espanya.