El Francisco va patir un infart de miocardi mentre sopava amb la família el juny de l'any passat. FRANCISCO MONDEJAR "De seguida em van pujar a l'ambulància em va portar cap aquí, aquí ja m'estaven esperant i superbé, molt ràpid, molt content i molt agraït a tots, perquè gràcies a la seva feina sóc aquí." A l'any es registren sis mil cinc-cents casos com el seu. I en l'última dècada la mortalitat s'ha pogut reduir a la meitat gràcies, en bona part, al Codi Infart. Un protocol que permet als serveis d'emergència i als hospitals coordinar-se més ràpidament i així reduir el temps des que es diagnostica l'infart fins que s'aplica el tractament al pacient. ANTONI CURÓS, cardiòleg responsable del Codi Infart del Departament de Salut "Ara, la mitjana de temps que triguem des que a un pacient se li fa el diagnòstic d'infart fins que li podem obrir l'artèria, a l'últim any, és de 103 minuts, abans era molt més, podia ser fàcilment el doble." Gran part d'aquest temps s'ha guanyat en l'adjudicació de l'hospital que li pertoca a cada pacient. A Catalunya només n'hi ha deu de capaços de fer el millor tractament contra l'infart: l'angioplàstia primària. ANTONI CURÓS, cardiòleg responsable del Codi Infart del Departament de Salut "Això es fa introduint un catèter, que és un tubet a través d'una artèria del canell que acaba comunicant amb el cor fins a arribar on està tapat. Mitjançant un globus destapem i l'artèria i queda desobstruïda. Perquè no es torni a obstruir amb facilitat, pel mateix catèter hi passem una motlla metàl·lica que es desplega i es col·loca just on era l'obstrucció." Els principals símptomes d'infart són una opressió forta al pit i suor intensa. En cas, doncs, que això passi cal trucar immediatament al 112.

Aquest protocol, actiu des de 2009, s’aplica en els infarts produïts per la formació d’un trombe que obstrueix una artèria i hi impedeix la circulació de la sang. Amb aquest protocol s’ha reduït gairebé a la meitat, de quatre hores a dues, el temps mitjà que transcorre des que es diagnostica l’infart fins que el pacient rep el tractament, segons explica el doctor Antoni Curós, cardiòleg responsable del Codi Infart.

Angioplàstia primària

L’altre factor que ha permès reduir la mortalitat per infart és l’accés al tractament més efectiu: l’angioplàstia primària. Es tracta d’introduir un catèter a través d’una artèria del canell que acaba comunicant amb el cor i mitjançant un globus destapa el trombe i l’artèria queda desobstruïda. “Perquè no es torni a obstruir amb facilitat pel mateix catèter, passem una molla metàl·lica que es desplega i es col·loca just on estava l’obstrucció”, explica el doctor Curós.

Aquest tractament només es pot realitzar a 10 hospitals a tot Catalunya, sis dels quals funcionen les 24 hores: Bellvitge, Vall d’Hebron, Clínic, Germans Trias i Pujol, Hospital del Mar i Hospital de Sant Pau. N’hi ha quatre més que, a aquests efectes, estan operatius 12 hores al dia: Joan XXIII, Josep Trueta, Arnau de Vilanova i Mútua de Terrassa.

Els principals símptomes d’un infart de miocardi són una opressió forta al pit i una sudoració intensa. En cas que això passi, s’ha de trucar immediatament al 112. Per tal de prevenir-lo els experts recomanen una dieta sana i equilibrada i una vida activa poc sedentària.