Considerat un dels mestres de l'alta costura, Manuel Pertegaz va dedicar la seva vida a la moda femenina. Aquesta va ser la seva gran passió, que va descobrir precisament aquí a Barcelona poc després de traslladar-s'hi amb la seva família, procedent de l'Aragó. Amb només 13 anys va entrar a treballar en la sastreria Angulo, on va aprendre l'ofici, i amb 25 va obrir la primera casa de modes d'alta costura en un entresòl de l'avinguda Diagonal. Un espai des d'on crearia incansablement infinitat de col·leccions que va portar fins a Madrid l'any 48, on va obrir la primera botiga. Però el reconeixement internacional no trigaria a arribar. A partir d'un viatge als Estats Units als anys 50, Pertegaz va poder treballar al costat de dissenyadors com Pierre Cardin o Valentino, i va aconseguir clientes tan distingides com Jackie Kennedy, Ava Gardner o Audrey Hepburn. Als anys 70 Pertegaz tenia fins a 700 treballadors que confeccionaven artesanalment els vestits. La seva tasca ha estat reconeguda i premiada en moltes ocasions. Entre la quantitat de guardons obtinguts, hi destaquen la Medalla d'Or al mèrit de les Belles Arts i el primer Premi Nacional de Disseny de Moda atorgat pel Ministeri de Cultura. Manuel Pertegaz serà recordat com un dels grans noms de l'alta costura, però també per haver creat dissenys tan coneguts com el vestit de núvia de la reina Letícia, l'any 2004.

Manuel Pertegaz va néixer a Olba (Terol) i era fill predilecte d’aquesta ciutat. Va descobrir molt jove la seva passió per la costura i la moda femenina. Amb només 13 anys va començar a treballar a la sastreria Angulo, on va aprendre a cosir. Quan tenia 25 anys, va obrir la seva primera casa de modes, a la Diagonal, i el negoci de la marca Pertegaz va anar creixent. Als anys 50, a partir d’un viatge a Nova York, es van anar consolidant els seus dissenys i es va anar convertint en un dissenyador de referència al costat de Pierre Cardin o Valentino.

Els seus dissenys sofisticats però sense estridències han vestit des de la reina Sofia fins a Audrey Hepburn, a qui el modista considerava el seu model de dona: estilitzada, discreta i prima. Les seves creacions van servir per crear una imatge d’internacionalització entre les dones espanyoles de classe alta als anys 50, 60 i 70, que canviaven els dissenyadors parisencs per Manuel Pertegaz.

La tasca de Pertegaz ha estat reconeguda i premiada en moltes ocasions. El 1998 li van concedir la Medalla d’Or al mèrit de les Belles Arts i el mateix any, l’Ajuntament de Barcelona el va premiar amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic. Pertegaz també va obtenir la Creu de Sant Jordi, l’any 2005. El 2009, cinc anys després de dissenyar el vestit del casament de la reina Letícia, va guanyar el primer Premi Nacional de Disseny de Moda atorgat pel Ministeri de Cultura.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat el condol per la mort de Pertegaz tot subratllant que, al llarg de la seva extensa i exitosa carrera, ha representat els valors de la Barcelona creativa i innovadora. A més, l’alcalde ha dit: “sempre va estimar la ciutat i va prestigiar el nom de Barcelona allà a on va anar”.

L’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni ha lamentat la mort de Manuel Pertegaz i ha destacat la seva “humanitat i genialitat” que van fer que se’l consideri un dels millors dissenyadors del món. També ha recordat Pertegaz, el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, qui ha dit que el dissenyador va convertir Barcelona en un “referent mundial de la moda”.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha declarat que, “amb la seva capacitat creativa, d’innovar i d’estar atent als canvis de la societat, va crear una moda reconeguda internacionalment”, fins a arribar a ser “un dels homes que més va transformar les coses en aquest àmbit”.

El funeral de Manuel Pertegaz tindrà lloc aquest diumenge, a partir de les 12.30 h al Tanatori de Sant Gervasi.