El periodista Enric Botella explica al programa ‘reset’, de betevé, com es viu la pandèmia del coronavirus a Alemanya. Al país germànic, la situació s’ha disparat en les últimes dues setmanes, amb 250.000 casos nous. En total, ja són més d’un milió i han superat els 17.000 morts.

Primer confinament, més lax

L’italià Alessio Attanasio, director d’assajos d’un teatre, va viure l’inici de la pandèmia a Munic, a Baviera: “Rebia informacions molt negatives d’Itàlia i el que veia als carrers d’aquí no hi tenia res a veure”. Durant la primera onada, diu, “sempre vam tenir l’oportunitat de sortir al carrer i fer esport, mantenint la distància de seguretat i portant la mascareta dins dels supermercats”. En el seu cas, també recorda que “no podies trobar paper de vàter enlloc”, però, al marge d’això, “el primer confinament no el vaig viure malament perquè podia veure alguns amics i vivia al costat d’un riu, on podia anar a córrer, feia bon temps“.

Mesures més dràstiques a la tardor

La situació, però, “ha empitjorat en els últims dos mesos“, explica Attanasio, la qual cosa ha empès les administracions alemanyes a “prendre mesures més estrictes“. Per això, diu, “ara tenim un confinament bastant més intens i estem obligats a portar la mascareta pel carrer”. A més, segons l’Alessio, ara ja no fa tan bon temps i “no es pot sortir, els restaurants estan tancats i les botigues estan obertes, però amb aforaments molt limitats”. També subratlla que “els alemanys et criden quan t’hi acostes massa“.

Els teatres, tancats

“Ens han demanat de restringir molt el nostre cercle d’amistats“, relata Attanasio, i “ens han proposat de fer-nos un test cada setmana“. Per la qual cosa, admet, “estem bastant protegits en el nostre cercle laboral”. Els teatres estan tancats i no es pot actuar, “però nosaltres seguim assajant per preparar-nos per quan obrin”. L’Alessio reconeix que no l’ha afectat professionalment perquè treballa per a un teatre estatal i “encara que no tinguem funcions, segueixo cobrant el meu sou”. En canvi, diu, els ballarins “se senten més afectats perquè viuen pel públic”.

Ajudes a la cultura

Attanasio també ha destacat el fet que Alemanya ha destinat 1.000 milions d’euros en ajudes per al sector cultural i que “hi ha companys autònoms que se n’han pogut beneficiar”. Tot i amb això, diu, “el fet de no saber quan es podrà tornar a actuar és molt complicat des d’un punt de vista personal”. Defensa que no s’han registrat contagis en els teatres alemanys i es demana “com es pot exigir als ballarins que facin una bona peça i de qualitat si no poden assajar“.

 

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a